Stratex grupa: Dukley Marina ima pravo na upravljanje Lukom Budva najmanje do 2027. godine

Dodajte komentar
Luka Budva; Foto: Adria.tv

Odluka o zaključenju sporazuma radi regulisanja prava i obaveza između Opštine Budva i Dukley Marine o kojoj je u utorak trebalo da se izjašnjavaju odbornici budvanske skupštine, nema nikakve veze sa mojim klijentom. Mi nikada nijesmo vidjeli taj sporazum, to su interne stvari opštine. Dukley Marina ima važeći ugovor koji je na snazi do 2027. godine, kazao je Pobjedi advokat Stratex grupe, u okviru koje posluje Dukley Marina, Dragan Prelević.

Prema skupštinskom materijalu, o kom se juče nije raspravljalo jer nije bilo kvoruma, odluka se odnosi na sporazumno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između opštine i Dukley Marine, kojim je, između ostalog, predviđeno da im Opština do kraja ove godine isplati 585,1 hiljadu eura, na koliko je procijenjena imovina Dukley Marine koja je u službi Luke Budva. Ta imovina, između ostalog, uključuje poslovnu zgradu, pontone, dizalicu, gumene čamce, električna vozila, kompjutersku i kancelarijsku opremu, rasvjetu, video-nadzor, te elektro-infrastrukturu.

Prelević je Pobjedi kazao da Dukley Marina upravlja Lukom Budva po važećem ugovoru, naglašavajući da to radi u veoma otežanim okolnostima zbog političkih zloupotreba i svakodnevnih lažnih informacija.

-U toku je sudski postupak pred Privrednim sudom, ali se već godinama ništa ne dešava. Predmet je sada već kod petog sudije. O našem zahtjevu za određivanje privremene mjere trebalo je ponovo da se odlučuje, ali i dalje čekamo – kazao je Prelević optužujući Privredni sud za opstrukciju, zbog ,,pritiska Vlade i političkih partija“.

Skupština opštine Budva

Prekjučerašnja sjednica Skupštine opštine Budva odložena je za 15. avgust, imajući u vidu da se nijesu pojavili pojedini odbornici iz nekadašnjeg DF-a, Demokrata, GP URA, SNP-a, kao i SDP-a i koalicije okupljene oko DPS-a. Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović je kazao da niko nije najavio odsustvo, te da je nejasno zbog čega neko nije došao kada se odlučuje o važnim pitanjima za Budvane.

-Kada učestvujemo na izborima, očigledno smo laki na riječima i obećanjima – problem je kad ta obećanja treba da se realizuju, i kad treba ovdje doći i dići ruku da Luka Budva konačno završi u rukama građana Budve. To se čekalo 20 godina i svi smo to u izbornim programima obećali, ali vidimo da danas ima promijenjenih mišljenja – poručio je Jovanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je kazao da će Vlada na zahtjev građana Budve predložiti da Morsko dobro preuzme upravljanje Lukom, dok budvanska opština ne riješi probleme i ne donese odluku o preuzimanju. On je sa svoje Fejsbuk stranice poručio da žele nesmetano funkcionisanje marine Budva, imajući u vidu da je u toku turistička sezona.

Odluka

U odluci o kojoj su budvanski odbornici izbjegli da se izjasne se navodi da je Vlada u junu 2021. godine stavila van snage zaključak Vlade Duška Markovića iz 2017. godine, kojim je Dukley Marini omogućeno da nastavi da koristi Luku. Početkom februara Vlada u tehničkom mandatu je dala saglasnost da se zaključi sporazum o ustupanju na korišćenje Luke između opštine i Morskog dobra koji je zaključen mjesec kasnije.

-Na osnovu procjene vrijednosti popisane nepokretne i pokretne imovine koja je 8. maja, ove godine sačinjena od strane ovlašćenih sudskih procjenitelja, pokretna i nepokretna imovina Dukley Marina Budva procijenjena je na iznos od 585.123 eura. Opština Budva će isplatiti na poslovni račun Dukley Marina najdalje do 31. decembar ove godine. Sredstva će biti obezbijeđena kroz odluku o rebalansu budžeta Opštine Budva za 2023. godinu. Popisana i procijenjena imovina biće predmet eventualnog poziva za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta, a sve u skladu sa programom objekata obalne infrastrukture koju je donijelo Morsko dobro – stoji u odluci koja će čekati poslanike polovinom avgusta.

Navodi se i da će zaključenjem sporazuma u cjelosti biti regulisani međusobni imovinski odnosi, te stranke nakon toga neće imati daljih međusobnih potraživanja. Ovom odlukom, ukoliko je odbornici potvrde, biće obavezan Sekretarijat za zaštitu imovine da sačini sporazum koji će biti ponuđen Dukley Marini na potpis. Njome je ovlašćen i predsjednik Opštine Milo Božović koji je već nekoliko mjeseci u pritvoru da potpiše taj sporazum.

Prema sporazumu Opštine Budva i Morskog dobra iz marta ove godine, predviđeno je da Opština naplaćuje naknade za pristajanje i privez plovila prema cjevnovniku na koji će Morsko dobro dati odobrenje. Navodi se da je cilj tog sporazuma da se obezbijedi održavanje Mdobra i red u funkcionisanju Luke Budva. Opština će za to godišnje plaćati 179,6 hiljada eura plus pet odsto ukupne dobiti Luke. Sporazum bi trebalo da bude na snazi do donošenja državne studije lokacije za dio sektora 43-Luka Budva, odnosno do završetka procedure za dodjelu koncesije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *