Crnogorska ekonomija imaće ove godine najveći rast u regionu

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija imaće ove godine najveći rast u regionu, od 3,5 procenata.

To je prognoza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, prema kojoj će naša privreda iza sebe ostaviti Kosovo, Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, te Srbiju, čijoj ekonomiji se predviđa najniži rast od 1,3 odsto.

Da ove prognoze ne iznenađuju, kaže aktuelni ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

“Prema najnovijim prognozama ekonomskih instituciija i instituta, rast crnogorske ekonomije će biti među najvećim i u Evropi. Zamajac daljeg privredog rasta koji je ostvaren u prvom kvartalu, od 6,1 odsto, i snažan rast turističkog prometa je doveo do povećanja opšteg nivoa privredne aktivnosti, dok se bilježi rast i ukomplementarnim djelatnostima kao što su trgovina, transport i druge uslužne djelatnosti”, rekao je Đurović za TVCG.

Đurović naglašava i da je u na privremenom boravku u našoj zemlji značajan broj stranihdržavljanja, čija se potrošnja registruje i, kako kaže, predstavlja šansu zadomaću privredu.

A da je potrošnja, kako stranaca, tako i domaćeg stanovništva, imala ključni uticaj narast privrednih aktivnosti, smatraju ekonomisti.

Ekonomista Mirza Mulešković smatra da je najveći doprinos ovakvom rastu BDP-a imalo povećanje potrošnje stanovništva, što je prisutno od prošle godine kada smo imali poresku reformu.

“Sa rastom od 3,5 odsto ne treba da budemo zadovoljni jer osim toga u Crnoj Gori imamo inflaciju koja je povećala sve cijene i troškove, imamo preko 100.000 stranaca na privremenom boravku u Crnoj Gori koji troše novac i koji su otvorili svoje firme”, dodao je on.

To je, dodaje Mulešković, posljedica rata u Ukrajini, a ne internih napora i rada na jačanju realne ekonomije.

“Moramo da izbjegnemo to kratkoročno gledanje indikatora, jer isti ti izvještaji pokazuju da će već 2025. godine realni rast BDP-a dabude 2,9 odsto što nas stavlja na posljednje mjesto u odnosu na zemlje regiona”, zaključio je on.

Đurović, sa druge strane, poručuje da bilježe odlične pokazatelje zaposlenosti, broja noćenja, turističkog prometa i rasta bruto plata, te da očekuju da će ovogodišnji rast premašiti prognoziranih 3,5 odsto.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *