Fon der Lajen će od predsjednika Kine zahtijevati ‘fer konkurenciju’ u trgovini

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će danas na sastanku sa predsjednikom Sijem Đipingom u Parizu zahtijevati „fer konkurenciju“ u trgovini s Kinom.

„Moramo djelovati kako bismo obezbijedili da konkurencija bude fer i da nije iskrivljena“, rekla je ona u noćašnjoj izjavi, objavljenoj nekoliko sati prije sastanka sa Sijem i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

„Kina uz ogromne subvencije proizvodi više robe nego što prodaje zbog niske domaće potražnje. To dovodi do prevelike ponude subvencionisanih kineskih proizvoda, kao što su električna vozila i čelik, a to dovodi do nepoštene trgovine“, ukazala je Fon der Lajen, a prenosi Beta.

„Evropa ne može da prihvati takvu praksu koja narušava tržište i koja može dovesti do deindustrijalizacije u Evropi“, upozorila je ona.

Fon der Lajen je navela da je u ranijim razgovorima s predsjednikom Kine „jasno stavila do znanja da neravnoteže u pristupu tržištu nijesu održive i da se moraju ispraviti“

Evropska unija je pod prijetnjom da će biti uhvaćena između američke i kineske privrede uz masovnu pomoć njihovih javnih vlasti, posljednjih mjeseci pojačala istrage kineskih državnih subvencija za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, optužujući Kinu za narušavanje konkurencije.

Trgovinski sporovi Brisela i Pekinga su mnogobrojni, a u Pekingu se istrage poslovanja Kine i negodovanje EU smatraju „protekcionističkim“ i loše su primljeni.

Izvor: Biznis.rs/Beta

Podijeli ovaj članak