Cijene nafte porasle treću nedjelju zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle nedjelje jer su trgovce zabrinuli poremećaji u lancu snabdijevanja, a podršku cijenama pružilo je i slabljenje dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedjelje 1,8 posto, na 79,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 75,42 dolara.

Rast cijena ponajviše je posljedica poremećaja u ponudi. Naime, u Libiji je prošle nedjelje zatvoreno nekoliko naftnih polja zbog političkih protesta. Shell je, pak, obustavio utovar nigerijske sirove nafte zbog mogućeg oštećenja na terminalu.

Procjenjuje se da je snabdijevanje iz Libije smanjeno za otprilike 370.000, a iz Nigerije za 225.000 barela dnevno, navodi analitičar PVM-a John Evans.

Ruski izvoz nafte takođe se značajno smanjio i ako se taj trend nastavio i iduće nedjelje, cijene će vjerovatno ponovo porasti, posebno kada se ima na umu da Moskva zvanično planira da smanji izvoz u avgustu za 500.000 barela dnevno, pišu analitičari Commerzbanka u osvrtu na situaciju na tržištu.

Pozitivno je na cijene nafte uticao i oštar pad vrijednosti dolara prema korpivaluta, i to na najniže u 15 mjeseci. To, naime, čini naftu jeftinijom za kupce u drugim valutama, pa u takvim slučajevima potražnja za ‘crnim zlatom’ poraste.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *