Talas zatvaranja kafića širom kontinenta

Dodajte komentar

Skok troškova energenata zbog rata u Ukrajini globalno potresa cijene prouzrokujući glavobolje građanima i preduzetnicima hiljadama kilometara daleko od bojišta.

Tako su se inflacija i eksplozija cijena struje u Australiji snažno prelile na australijske “kofi šopove”, čiji je posao ussluživanja sendviča uz kafu, naglo postao neisplativ, pa su mnogi primorani na zatvaranja.

Australijska uslužna industrija, vrijedna po procjenama 10 milijardi australijskih dolara, ujedno najveća van Evrope po broju stanovnika, postaje vidljiva žrtva skupljih komunalija, troškova proizvodnje, plata i stanarina. Istovremeno, rast kamatnih stopa u pokušaju da se obuzda inflacija, pritisnuo je građane na skromniju potrošnju smanjujući prihode ugostiteljima.

Gruba računica ilustruje da su troškovi komercijalne proizvodnje sendviča, uključujući sve troškove režija – od struje do mesa – porasli 16 odsto u posljednje dvije godine, dok se potrošnja kupaca strmoglavila, brišući deset odsto profitne marže tipične za ovu industriju.

Troškovi proizvodnje jedne od najpopularnijih kafa, tzv. “flat white”, porasli su gotovo 20 odsto. Rezultat je manji profit, pad broja kupaca i sve više ugostitelja koji stavljaju ključ u bravu.

“Troškovi života postaju sve veći, posebno za one koji su dolazili na dnevni obrok”, rekao je Džek Hana, ugostitelj koji je prošlog mjeseca zatvorio Godsline Cafe u centru Sidneja, dvije godine nakon pokretanja posla, potrošivši pritom oko milion i po australijskih dolara na opremanje.

“Ljudi jednostavno nisu voljni da troše ekstra novac, pošto su supermarketi takođe skupi. Morali smo da povećamo naše cijene i isplatimo zaposlenima platu od koje mogu da žive”, kaže Hana.

Prije pandemije, ugostiteljski objekti činili su oko trećinu australijskih malih kompanija oglašenih na prodaju. Danas ih je na prodaju još više, njihov broj se bliži polovini, s traženim cijenama sniženim do 50 odsto. Oko šestine kafića oglašenih na prodaju zatvara se prije nego što nađe kupca.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *