SO Herceg Novi odlučio: Iz budžetske rezerve 27.000 eura pomoći za Institut Igalo

Dodajte komentar

Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine (SO) Herceg Novi, koja je održana juče, odbornici su jednoglasno usvojili odluku da se Sindikalna organizacija Instituta „Igalo“ pomogne sa 27.500 eura iz tekuće budžetske rezerve. Drugi zaključak je takođe jednoglasno usvojen, a odnosi se na ponovljene apele i zahtjeve prema Vladi, Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje sa vanredne sjednice SO od 10. maja.

“SO Herceg Novi zahtijeva od nadležnih organa Vlade da utvrde titulara prava svojine na zemljištu na kojem egzistira Institut. SO insistira da Vlada u najkraćem roku, a na osnovu zahtjeva Sindikalne organizacije Instituta uplati pomoć, u ne manjem iznosu od 400.000 eura iz tekuće budžetske rezerve države. Skupština opštine u potpunosti podržava predlog Instituta „Dr Simo Milošević“, da mu se na ime avansa za ispunjenje obaveza Ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje isplati iznos od 1.250.000 eura, i apeluje na Vladu da u najkraćem roku, ne dužem od 15 dana, da saglasnost na Nacrt kolektivnog ugovora zaposlenih u Institutu. SO insistira da nadležni organi, odnosno ministarstva finansija i zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja sagledaju mogućnost povećanja cijena usluga koje Institut pruža korisnicima za 40 odsto, te da Vlada i resaorna ministarstva aktivno uključe u rješavanje problema duga koji Institut ima prema Jugobanci AD u stečaju”.

Predsjednik Skupštine opštine Ivan Otović pojasnio je da je iznos od 27.500 eura najviše što Opština može izdvojiti shodno važećem zakonu i Odluci o trošenju tekuće budžetske rezerve.

U cilju pomoći radnicima Instituta, odbornici su se odrekli jučerašnje dnevnice za sjednicu SO koja iznosi po 25 eura, a sredstva će biti uplaćena Sindikalnoj organizaciji ove zdravstvene ustanove.

Zamolila je lokalnu upravi, da skupa sa njima, konstantno vrše pritisak na Vladu, jer ako se ova situacija nastavi, upozorila je da će se Institut „Igalo“ najdalje do Nove godine ugasiti.

Odbornik liste „Novi pobjeđuje“ Mirko Lučić istakao je da Vlada ne pomaže Institutu „već daje pozajmice koje Institut vraća“.

“Rješenja ima. Vlada može da kupi dvije trećine akcija Instituta i postavi profesionalni menadžment”, kazao je Lučić.

Odbornica Demokrata Tamara Vujović zatražila je da se odbornici izjasne o tome da se Vladi uputi zahtjev za još jednim avansom, a Zoran Lazaravić, odbornik liste „Novi pobjeđuje“ konstatovao je da je odnos države prema Institutu nedopustiv.

Odbornik „Novske liste“ Jovan Subotić predložio je da se uputi novi apel Vladi za rješavanje problema Instituta.

“Ovo što smo opredijelili je samo simbolična pomoć, što je maksimalno po zakonu. Opština ne može više da opredijeli. Građani treba da čuju da su hercegnovski parlament i građani spremni da budu zajedno na rješavanju gorućeg problema, dok Vlada nije. Građani Herceg Novog i Opština ujediniće se i oko drugih problema. Poručujemo sljedećoj vladi koja se formira, da bolje tretira ovaj grad. Naša pomoć je maksimalna i nadamo se da će doći nešto iz Podgorice”, poručio je Subotić.

Obradović: Situacija izuzetno loša

Predsjednica sindikalne organizacije Instituta dr Marija Obradović zahvalila je na pomoći i istakla da je ona značajna, te da će se na sjednici izvršnog odbora dogovoriti na koji način će rasporediti sredstva radnicima a, kako je rekla, veliki broj zaposlenih je u veoma teškoj materijalnoj situaciji.

“Situacija je izuzetno loša. Martovska plata je bila posljednja koju smo dobili, a neizvjesne su sve buduće. Teško je raditi u ovim okolnostima. Strahujemo od gašenja rehabilitacione funkcije Instituta. Ove godine je otišlo devet sestara, a u posljednje dvije čak 14, dva ljekara su nam otišla ove godine, a u posljednje dvije pet. Niko nije došao na njihova mjesta iako su konkursi stalno otvoreni”, objasnila je dr Obradović.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *