Ambijent za poslovanje pogoršan, potrebe privrede staviti u fokus Vlade

Dodajte komentar

Poslovni ambijent u Crnoj Gori pogoršan je u 2023. godini u odnosu na period prije pandemije i potrebno je da u fokusu Vlade budu mjere za njegovo unapređenje do kojih je potrebno doći uz tijesnu saradnju sa poslovnom zajednicom, ocijenjeno je na sjednici Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore, održane 7. jula.

Sjednicu je vodila predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, a u radu su, pored članova, učestvovali i potpredsjednici Dragan KujovićNikola Vujović i Pavle D. Radovanović, predsjednik Skupštine PKCG Vojo Banović, te generalni sekretar Mitar Bajčeta.

Predstavljeno istraživanje o poslovnom ambijentu sprovela je Stručna služba Komore.

– U istraživanju su učestovale 382 kompanije, koje su poslovni ambijent prije pandemije ocijenile sa 3,05 na skali do 5, dok je početkom godine ocjena bila 2,42, sa tendencijom pada do 2023. Takav signal je nešto što je izuzetno upozoravajuće i predstavlja alarm, te donosioci odluka ovo moraju uzeti u obzir – istakao je potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović.

On je kazao da su u istraživanju poslovnog ambijenta identifikovani ključni izazovi. Rezultati su pokazali da postoji prostor za unapređenje u svim oblastima, uključujući poreski sistem, javne nabavke, tržište rada, infrastrukturu, administraciju, vladavinu prava, digitalizaciju i pristup finansiranju

– Najniže ocijenjena oblast u istraživanju odnosi se na pristup finansijama, a najviše digitalizacija – kazao je on.

Privrednici su izrazili zabrinutost zbog sive ekonomije, nedostatka radne snage, sporih naplata potraživanja, te neefikasne javne administracije.

– Rezultati istraživanja predstavljaju važan input za unapređenje poslovnog ambijenta i donošenje mjera ekonomske politike – zaključio je Vujović.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić je istakla da će Komora kontinuirano sprovoditi  analizu, kako bi se i dalje upoređivali mjerljivi rezultati.

– Ovaj dokument ćemo poslati Vladi, kao i međunarodnim partnerima – najavila je ona.

Tokom diskusije privrednika, u posebnom fokusu bio je pristup finansijama, uz ocjenu da raduje najava transformacije IRF u razvojnu banku, što će doprinijeti razvoju konkurentnosti mikro i malih preduzeća. Oni ocjenjuju da Privredna komora treba da iskoristi stručnost i znanje i na osnovu istraživanja donosiocima odluka ukaže na pravce djelovanja kako bi se poslovni ambijent unaprijedio.

Upravni odbor je na sjednici donio odluke o izboru članova 13 odbora udruženja.

Odluku Upravnog odbora verifikovaće Skupština Privredne komore na sljedećoj sjednici, a konstituisanje novih saziva odbora udruženja očekuje se u septembru.

Na sjednici su donijeti i Pravilnik o vođenju evidencije privrednih subjekata koji mogu da učestvuju u NATO tenderima, kao i poslovnici o radu odbora udruženja i grupacija Privredne komore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *