“Digitalni euro stiže za četiri godine”

Dodajte komentar

Digitalni euro postaće uobičajen za samo nekoliko godina, rekao je predsjednik njemačke Bundesbanke Joachim Nagel. Za otprilike četiri godine “moći ćemo da plaćamo digitalnim eurom”, rekao je Nagel u intervjuu za podcast o novcu i politici Cäshflow. – To je, vjerujem, realan rok.

Pripreme za digitalnu verziju evropske valute traju već godinama. Evropska komisija je krajem juna predstavila prijedlog zakonskog okvira za digitalni euro prema kojem će on postati zvanično sredstvo plaćanja, ali neće zamijeniti novčanice i kovanice. U septembru će Evropska centralna banka donijeti odluku o nastavku rada na digitalnoj valuti.

Za razliku od kriptovaluta poput bitcoina i ethera, čiji kursevi često jako fluktuiraju, uvođenje virtualne evropske valute ponudiće privatnim ulagačima stabilniju alternativu klasičnom euru.

Osim toga, s digitalnim eurom Evropa će imati vlastitu ponudu za digitalna plaćanja, kao alternativu neevropskim pružaocima usluga plaćanja, poput američkog diva PayPala, prenosi SEEbiz.

Bilo bi “sasvim logično i očekivano da centralne banke prošire svoju paletu digitalnih valuta i osiguraju sigurnu infrastrukturu”, rekao je Nagel. “Ljudi, ali i banke, koje su nam potrebne za digitalni euro, uskoro će vidjeti da nudi novu priliku, nove finansijske proizvode koji potiču financijsku uključenost”.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *