Milijarderi bogatiji za 850 milijardi dolara

Dodajte komentar

Najbogatijih 500 ljudi na svijetu dodalo je 852 milijarde dolara svojim bogatstvima u prvom polugodištu 2023. godine.

Svaki član Bloombergovog indeksa milijardera je prosječno zaradio 14 miliona dolara dnevno tokom proteklih šest mjeseci, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg. To predstavlja najbolje polugodište za milijardere od druge polovine 2020. godine, kada se ekonomija oporavila od krize kovida 19.

Ovi dobici su se poklopili sa širokim rastom berze, jer su investitori zanemarili efekte povećanja kamatnih stopa centralnih banaka, rat u Ukrajini koji i dalje traje i krizu u regionalnim bankama. S&P 500 je porastao 16 odsto, a Nasdaq 100 je skočio 39 odsto, ostvarivši svoje najbolje polugodište ikada zahvaljujući investitorskoj maniji oko vještačke inteligencije koja je podigla vrijednost tehnoloških akcija.

Dok se Ilon Mask i Mark Zakerberg zabavljaju dogovaranjem meča u kavezu, izvršni direktor kompanije Tesla našao se na vrhu liste prema vrijednosti bogatstva u dolarima. Mask, najbogatija osoba na svijetu, povećao je svoje neto bogatstvo za 96,6 milijardi dolara ove godine do 30. juna, dok je izvršni direktor kompanije Meta Platforms Inc, Zakerberg, stekao 58,9 milijardi dolara.

Bogatstvo Gautama Adanija je najviše opalo u periodu od šest mjeseci, pošto je izgubio 60,2 milijarde dolara. Adani, predsjednik Adani grupe, takođe je zabilježio najveći jednodnevni gubitak od svih milijardera kada je izgubio oko 20,8 milijardi dolara 27. januara, nakon što je investitorski fond Hindenburg Research optužio njegov konglomerat za računovodstvenu prevaru i manipulaciju akcijama – što je optužba koju Adani negira.

Hindenburg, koji je osnovao Nate Andersen, takođe je smanjio bogatstvo jednog drugog milijardera: Karla Ajkana. Njegova kompanija Icahn Enterprises LP doživjela je najveći jednodnevni pad nakon što je Hindenburg otkrio da su uložili na pad vrijednosti akcija, tvrdeći da su njihove akcije značajno precijenjene. Vrijednost Icahnovog bogatstva je pala za 13,4 milijarde dolara, odnosno 57 odsto – najveći procenat pada od svih članova Bloombergovog indeksa milijardera u tom periodu, prenosi Bloomberg Adria.

Mask je postao bogatiji i u julu jer su akcije Tesle porasle za 6,9 odsto u ponedjeljak u Njujorku, dodajući njegovom bogatstvu dodatnih 13 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *