Cijene nafte rastu nakon što su Saudijska Arabija i Rusija smanjile snabdijevanje

Dodajte komentar

Rusija će u avgustu dobrovoljno smanjiti izvoz nafte za 500.000 barela dnevno, rekao je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak, a Saudijska Arabija smanjit će proizvodnju i u julu i u avgustu kako bi se stabilizirale cijene.

Cijena ruske sirove nafte marke Urals u junu je u prosjeku iznosila 55,28 dolara po barelu i niža je od granice koju su odredile zapadne sile, objavilo je ministarstvo finansija. U istom periodu prošle godine iznosila je 87,25 dolara, navode.

“U okviru nastojanja da se sačuva ravnoteža na tržištu nafte Rusija će dobrovoljno u avgustu smanjiti opskrbu naftom za 500.000 barela dnevno smanjenjem izvoza u tom obimu na globalna tržišta”, rekao je Novak.

Rusija je u martu dobrovoljno smanjila proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno u odnosu na prosjek u februaru, a odluku je naknadno produžila do kraja godine, piše ruska agencija TASS.

Nova odluka odnosi se na izvoz, a ne na proizvodnju, navodi ista agecija.

Rusija na gubitku

Saudijska Arabija odlučila je pak produžiti odluku o julskom smanjenju proizvodnje za milion barela dnevno za mjesec dana, do kraja avgusta, objavila je u ponedjeljak državna novinska agencija SPA.

Saudijska proizvodnja iznosit će u julu i avgustu devet miliona barela dnevno.

Čelnik ruske energetske kompanije Rosneft Igor Sečin rekao je u junu da je Rusija na gubitku u odnosu na druge zemlje OPEC+ budući da izvozi manji udio proizvedene nafte, podsjeća Reuters.

Neke zemlje OPEC+ izvoze čak 90 posto svoje proizvodnje, a Rusija samo polovinu, rekao je Sečin, prema pisanju Reutersa, na koji se poziva Hina.

Nakon odluke dva vodeća svjetska izvoznika globalna opskrba bit će smanjena za ukupno 5,16 miliona barela dnevno, budući da će se nadovezati na važeći sporazum OPEC+ o smanjenju opskrbe za 3,66 miliona barela dnevno, izračunao je Reuters.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *