U Evropi se očekuju gužve na aerodromima i odlaganje letova

Dodajte komentar

Evropljani su upozoreni da će ovog ljeta situacija na nebu Starog kontinenta biti haotična s obzirom na povećan broj letova u ljetnjoj sezoni.

Eurocontrol, panevropska organizacija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja, objavila je da se ovog ljeta očekuje 33.000 letova svakog dana što je rast od osam odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To znači da će biti gužvi na aerodromima, posebno na destinacijama koje posjećuje ili na kojima preseda najveći broj turista, među kojima su Atina, Budimpešta, Barselona, Brisel, Budimpešta, Nikozija, Varšava, Zagreb… Najveće gužve očekuju se petkom i vikendom u narednih osam nedjelja. Osim gužvi, nije isključeno ni da će biti odlaganja letova ili promjena ruta aviona, kako bi se izbjegla zagušenja.

Iako na osnovu ovih podataka izgleda kao da će 2023. biti rekordna godina, broj putnika ove godine zapravo neće dostići onaj iz 2019. ali će bez obzira na to avio-industrija biti u problemu jer je tokom pandemije otpuštala kadrove. Dodatni problem je i što će na gužve uticati sužavanje vazdušnog prostora u Evropi zbog rata u Ukrajini, kao i štrajkovi zaposlenih u kontroli letjenja.

Izvor: The Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *