Vlada osnovala novo tijelo, Partnerski savjet za regionalni razvoj

Dodajte komentar

Konstitutivna sjednica Partnerskog savjeta za regionalni razvoj, Vladinog tijela čiji je cilj unaprjeđenje koordinacije politike regionalnog razvoja i efikasnije postizanje onih u manje razvijenim lokalnim samoupravama, održana je danas u Podgorici, a predsjedavao je ministar ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović.

On je naglasio potrebu za unaprjeđenjem koordinacije politika regionalnog razvoja, s obzirom na to da je riječ o sveobuhvatnoj politici koja zahtijeva jaku međuresornu saradnju. Predviđeno je da Savjet prati stanje u oblasti regionalnog razvoja, utvrđuju prioriteti u realizaciji razvojnih projekata i definišu preporuke za unaprjeđenje politike, sagledavajući njene stvarne efekte.

“Iako se kontinuirano radi na razvoju Crne Gore, socio-ekonomski indikatori godinama ukazuju na postojanje razlika u razvijenosti regiona, zbog čega je prepoznata neophodnost za nastavak aktivnosti koje će posebno u dužem roku doprinijeti prevazilaženju regionalnih razlika, sa fokusom na unaprjeđenje manje razvijenih lokalnih samouprava. Zato Partnerski savjet predstavlja tijelo čijim će radom kroz jačanje međusobne saradnje, zaista biti moguće doprinijeti unaprjeđenju aktivnosti koje obuhvata politika regionalnog razvoja”, smatra Đurović.

Pored Odluke o osnivanju Savjeta, važna tema sjednice bio je predlog Strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2023-2027. sa pratećim Akcionim planom za ovu godinu.

Generalna direktorica Direktorata za industrijski i regionalni razvoj u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma mr Renata Milutinović istakla je prepoznata je neophodnost za nastavak aktivnosti na prevazilaženju regionalnih razlika, sa fokusom na unaprjeđenje manje razvijenih lokalnih samouprava.

“Očekivanja su da će Strategija regionalnog razvoja Crne Gore 2023-2027 kroz realizaciju aktivnosti koje su definisane u cilju unaprjeđenja funkcionalnosti JLS, jačanju ljudskih potencijala i podsticanje zapošljavanja, kao i poboljšanju infrastrukture i poslovnog ambijenta i razvoj prioritetnih sektora i sektora sa potencijalom rasta, u dužem roku doprinijeti ravnomjernijem regionalnom razvoju u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Ministar Đurović je na kraju izrazio očekivanje da će svi članovi Savjeta aktivno učestvovati kako bi se identifikovali i uložili napori u rješavanju problema lokalnih samouprava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *