Mercator BH više nije u vlasništvu srpskog Mercatora

Dodajte komentar

Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu srbijanskog Mercatora, prešao je pod direktno vlasništvo Fortenova grupe, piše Indikator.ba.

Mercator BH je do sada bio u potpunom vlasništvu firme Mercator S, iz Beograda, koja takođe posluje u okviru Fortenova  grupe, a sada je u 100-postotnom vlasništvu moćne hrvatske grupacije nastale na ostacima Agrokora.

Ukupan kapital  firme Mercator BH d.o.o. Sarajevo, koji iznosi 90,006,063.00 KM (u novcu 79,248,822.71 KM i stvarima 10,757,240.29 KM), kako je vidljivo iz sudskog registra, upisan je na Fortenova grupu.  Riječ je u postupku koji je sproveden i u drugim državama u regionu, gdje vlasništvo nad Mercatorom nije bilo pod direktnom kontrolom Fortenova grupe.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala provedbom nagodbe povjerilaca u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti  završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave. Kao rezultat uspješno vođenih i zaključenih pregovora između povjerilaca Agrokora, Fortenova grupa je s poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke,  organizacione i upravljačke strukture.

Prošle godine najavljivano je da bi kao rezultat vlasničke konsolidacije ponovo moglo doći do udruživanja Mercatora i Konzuma u Bosni i Hercegovini, ali do toga još  nije došlo. Upravama dva trgovačka lanca pod istom vlasničkom kapom, koji uz to imaju i sličan asortiman proizvoda, upravlja zajednička uprava od septembra 2021. godine.

Mercator je svoj prvi prodajni objekat u Bosni i Hercegovini otvorio 2000. godine, da bi ga  nakon godina intenzivnog razvoja kroz organski rast i akvizicije (preuzimanje poslovnica Gadžo komerca  i Omega Živinice), 2014. godine preuzeo hrvatski koncern Agrokor, a njegova maloprodajna mreža potpala pod Konzum d.o.o. Sarajevo. Mercator se vratio na tržište BiH 2017. godine izdvajanjem brenda Mercator iz Konzuma.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *