Nastavljen pad cijena nafte, u odnosu na početak godine u minusu 14 posto

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale više od 3,5 posto jer centralne banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope, što će usporiti rast ekonomija, a time i potražnje za „crnim zlatom“.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 3,6 posto – na 73,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto – na 69,16 dolara.

Pad cijena uslijedio je u drugom dijelu sedmice, nakon što je u izvještaju Kongresu o ekonomskoj situaciji Jerome Powell, predsjednik američke centralne banke, kazao da će se kamatne stope vjerovatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija.

Koliko će to biti zavisi o budućim ekonomskim pokazateljima, rekao je Powell. U vezi špekulacija da bi Fed već krajem godine mogao početi smanjivati kamate, Powell je kazao da rezanje kamata ne očekuje tako skoro.

Veće kamatne stope vode slabijoj potražnji za naftom

Kako se inflacija u zapadnim ekonomijama i dalje kreće na visokim vrijednostima, i druge centralne banke nastavljaju s povećanjem cijene novca, prenosi Hina.

Prošle su sedmice investitore iznenadile britanska i norveška centralna banka povećanjem ključnih kamata za pola postotnog boda, što je agresivnije nego što se očekivalo. Kamate je povećala i švicarska centralna banka, a očekuje se i daljnji rast kamata u eurozoni. To će sigurno dodatno usporiti rast ekonomija, ali i oslabiti potražnju za naftom.

Osim toga, ekonomija Kine, najveće svjetske uvoznice nafte, ne oporavlja se tako brzo kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih Covid mjera, što je izazvalo zabrinutosti u vezi potražnje.

Strah od recesije i zabrinutost za potražnju potisnuli su u drugi plan najavu Saudijske Arabije da će u julu smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, prenosi Aljazeera Balkan.

Nakon prošlotjednog pada, cijene su nafte povećale gubitke u ovoj godini. U odnosu na početak godine, u minusu su gotovo 14 posto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *