OTP grupa preuzela uzbekistansku Ipoteka banku

Dodajte komentar

Kao prva strana banka koja je učestvovala u privatizaciji uzbekistanskog bankarskog sektora, OTP grupa postala je većinski vlasnik Ipoteka banke, pete najveće banke na tržištu sa oko 1,5 miliona klijenata.

OTP grupa kupila je 75% akcija koje su bile u vlasništvu Ministarstva ekonomije i finansija Republike Uzbekistan, dok će preostalih 25% biti kupljeno za tri godine. Preuzimanjem Ipoteka banke i ulaskom u regiju srednje Azije, počinje novo poglavlje u poslovanju OTP grupe.

Pregovori sa uzbekistanskom Vladom o mogućnosti učestvovanja u privatizaciji bankarskog sektora, započeli su su krajem 2020. godine. U decembru 2022. godine, potpisan je kupoprodajni ugovor prema kojem OTP grupa stiče uslove za kupovinu 100% (oko 98% ukupnog akcionog kapitala) akcija Ipoteka banke.

Juče je zaključena prva finansijska transakcija čime je OTP grupa postala većinski vlasnik Ipoteka banke sa 73,71% učešća, kao i indirektni akcionar Ipoteka Leasing-a i Imkon-Sugurt-a, podružnica koje se bave lizingom i uslugama osiguranja. Takođe, međunarodna finansijska korporacija (IFC) nastaviće da finansira i pruža podršku procesu transformacije Ipoteka banke u saradnji sa OTP grupom.

“Biti prvi strani učesnik u procesu privatizacije uzbekistanskog bankarskog tržišta velika je odgovornost i prilika za OTP grupu. Odlučno sprovedene političke i privredne reforme u zemlji, potvrđuju posvećenost sve otvorenijoj i konkuretnijoj tržišnoj ekonomij. Rezultati u procesu digitalizacije i tekuća ulaganja u infrastrukturu, pružaju izvrsnu osnovu za uzbekistansku privredu i Ipoteka banku kao glavnog igrača za postizanje dinamičnog i održivog rasta u nadolazećim godinama i decenijama. Uzbekistan je prva zemlja u koju ulazimo u srednjoazijskoj regiji, stoga se uveliko oslanjamo na uspješnu strategiju koja je dovela do vodeće pozicije na tržištu u domenu hipotekarnih kredita i izvanredne korisničke usluge”, izjavio je Šandor Čanji, predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe, te dodao: “Čvrsto vjerujemo da će povezivanje lokalnog iskustva Ipoteka banke sa znanjem OTP grupe, stečenim kroz 23 akvizicije u 11 zemalja, dodatno ojačati izvanrednu poziciju banke. Naš cilj je ponuditi klijentima cijeli niz finansijskih usluga u segmentu poslovanja s građanima i privredom kroz razgranatu mrežu poslovnica i visokokvalitetne digitalne usluge”.

„Ulazak na lokalno tržište tako velike strane banke kao što je OTP doprinijeće jačanju konkurencije, poboljšanju standarda korporativnog upravljanja i pružanja bankarskih usluga“, izjavio je Sherzod Kudbiyev, ministar ekonomije i finansija Republike Uzbekistan.

OTP grupa je prisutna u Crnoj Gori od 2006. godine kroz poslovanje Crnogorske komercijalne banke (CKB), najveće banke na tržištu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *