Robne rezerve neophodne u borbi protiv inflacije

Dodajte komentar

Vjerujemo da će se u narednom periodu dodatno proširiti spisak proizvoda sa sniženim cijenama i da će akcija imati multiplikativan efekat, podstaći konkurenciju i samim tim uticati da inflacija bude u granicama kontrole, navode iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Borba protiv inflacije u fokusu je gotovo svih evropskih država, a nedavnom akcijom “Stop inflaciji” crnogorski privrednici i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma ponudili su građanima grupu od najmanje 25 proizvoda čija je cijena ograničena kako bi se ublažio inflatorni efekat na kupovnu moć građana.

Kada je riječ o sličnim akcijama, na primjer Vlada Portugalije je pripremila listu od 44 osnovna proizvoda na koje je ukinula PDV, čime je pokušala da ublaži galopirajuću inflaciju. Ipak iz MERT-a, na čijem je čelu Goran Đurović, ističu da akcija koja se kod nas sprovodi daje dobre rezultate, te da će pomno pratiti dešavanja na tržištu i u koordinaciji s trgovačkim lancima pripremati dalje korake.

– Dosadašnja praksa nije pokazala da smanjenje stope PDV-a dovodi do značajnijeg smanjenja finalnih cijena, a država na taj način gubi značajan iznos prihoda, pa takve mjere nisu dio trenutnih aktivnosti. Naravno, u slučaju iznenadnih promjena na tržištu Vlada može razmotriti i druge modele, a sve u skladu sa zakonskom regulativom – poručuju iz MERT-a.

Iz ovog resora ističu da su reakcije građana na akciju pozitivne, te da traže način da se ova inicijativa prenese i na druge proizvode i usluge.

– Vjerujemo da će se u narednom periodu dodatno proširiti spisak proizvoda sa sniženim cijenama i da će akcija imati multiplikativan efekat, podstaći konkurenciju i samim tim uticati da inflacija bude u granicama kontrole. Aktuelna “antiinflaciona korpa”, prema dogovoru sa trgovcima trajaće do 1. maja nakon čega će biti formirana nova, u odnosu na njihove mogućnosti i stanje na tržištu. Kako nam je dobrobit građana, posebno onih sa manjim i socijalnim primanjima na prvom mjestu, u saradnji sa trgovinama i drugim partnerima pokušaćemo da dođemo do najboljih mogućih rješenja – istakli su iz MERT-a.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović navodi da svaku akciju koja će poboljšati položaj stanovništva treba podržati.

– Dala je rezultate i treba pozdraviti priključivanje sve većeg broja privrednika. Ipak našu akciju ne treba porediti sa akcijama na zapadu, jer samo tržište i privreda je značajno drugačije. Kod njih je poljoprivreda mnogo drugačije i ozbiljnije ustrojena tako da nismo uporedive kategorije – smatra Filipović.

On navodi i da država mora agilnije krenuti u obračun sa inflacijom i raditi na podsticanju domaće poljoprivrede.

– Mi se suočavamo sa uvezenom inflacijom i vodimo ekspanzivnu fiskalnu politiku već duže vrijeme i ona nije vezana za naš profit, već na zaduživanje. Moramo se pored turizma usmjeriti na poljoprivrednu proizvodnju i dobro je da je Agrobudžet uvećan, ali mora se limitirati uvoz, u suprotnom ništa nismo uradili. Takođe konačno moramo ponovo aktivirati robne rezerve, jer nam je ova situacija pokazala koliko znače – zaključio je Filipović.

Moramo mijenjati kompletan ekonomski sistem

Filipović ističe da su vrlo važni i naredni potezi Vlade, s obzirom da aktuelna akcija ističe 1. maja.

– Ukidanje PDV-a na domaće proizvode možda bi dala podsticaja domaćim proizvođačima, ali isto tako bi državi uskratila značajne prihode. Suština je da razvijamo novi ekonomski sistem, jer se dosadašnji pokazao kao neuspješan. Sa razvojem poljoprivrede i industrije, turizma i IT i finansijskog sektora mogli bi kontrolisati situaciju na domaćem tržištu, jer je inflacija kod nas uvezena – poručio je Filipović.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *