Sve magistre ne sleduje veća plata

Dodajte komentar

Zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu, koji su zvanje magistra stekli nakon juna 2017. godine, osnovna zarada po osnovu tog naučnog zvanja se neće povećati novim Granskim kolektivnim ugovorom (GKU).

Članom 13 GKU, predviđeno je da se, po osnovu naučnog zvanja, zarada zaposlenog uvećava za magistre nauka za 0,80 obračunske vrijednosti koeficijenta u bruto iznosu, ali samo ako je ovo naučno zvanje stečeno u skladu sa propisima koji su važili prije Zakona o izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, koji je stupio snagu 30. juna 2017. godine.

Istim članom se doktoru nauka zarada uvećava za 1,20 obračunske vrijednosti koeficijenta, nezavisno kada je ta akedemska titula stečena.

GKU su sredinom prošlog mjeseca potpisali, u ime Vlade, ministar finansija Aleksandar Damjanović i predsjednik reprezentativnog Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Iz Ministarstva finansija nisu dali konkretan odgovor na pitanje “Vijesti” da pojasne zašto je odredba ovako definisana, odnosno da li je ona diskriminatorna prema magistrima koji su to zvanje stekli i koje će steći nakon juna 2017. godine.

”Za tumačenje GKU nadležan je Odbor za praćenje i tumačenje GKU za koji se očekuje da će biti formiran u toku marta”, naveli su u odgovoru.

Iz Sindikata uprave i pravosuđa su saopštili da će raditi na otklanjanju ove manjkavosti, a istakli su da njihov prvobitni zahtjev nije sadržao ovo ograničenje.

”Naprotiv, isti zahtjev se odnosio na sve zaposlene u javnoj upravi bez obzira na godinu sticanja zvanja. Međutim, u toku pregovora, imajući u vidu izričitost suprotne strane zbog ogromnog fiskalnog uticaja, sindikat je prihvatio ovakvo rješenje bez obzira što isto sadrži određene manjkavosti, pri čemu je kao strateški dio planirano da se iste otklone putem izmjena i dopuna GKU-a na način što će se svi zaposleni po ovom osnovu dovesti u jednak položaj”, kazali su iz sindikata.

Novim GKU je definisano i da se ova odredba primjenjuje isključivo na organe čija je sindikalna organizacija član Sindikata uprave i pravosuđa, što su pojedini pravni eksperti javno kritikovali.

Takođe su i pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu Crne Gore saopštili da je novi GKU diskriminatoran prema njima jer utvrđuje manji obim prava nego što je to činio dosadašnji kolektivni ugovor.

Oni smatraju da ih ugovor ne priznaje kao kategoriju zaposlenih i upozorili su na nepostojanje razumijevanja od strane nadležnih institucija.

Iz Sindikata su na ove navode kazali da je njihov predlog GKU sadržao odredbu vezanu za utvrđivanje zarade pripravnika u upravi i pravosuđu, ali da je ona izričito odbijena od suprotne strane

”Po navedenom predlogu zarada pripravnika je trebalo da bude utvrđivana u visini koja ne može biti manja od 80 odsto osnovne zarade za radno mjesto za koje se samostalno osposobljava. Cijeneći izričitost suprotne strane, te pritisak zaposlenih u vezi sa okončanjem pregovaračkog procesa i što hitniju primjenu novog GKU-a, Sindikatu nije ostavljen prostor za dodatne pregovore u navedenom dijelu”, saopštili su.

Novim GKU je predviđeno da se za oko 20 hiljada zaposlenih u upravi i pravosuđu plate uvećaju za oko 30 odsto. Rakočević je prilikom potpisivanja ugovora najavio da će plate za tu oblast rasti i tokom naredne i 2025. godine i to za najmanje 10 odsto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *