Amandmani na budžet sredstvo za ucjenu i kupovinu glasova

Dodajte komentar

Poslednje dvije godine poslanici amandmanima na predlog zakona o budžetu uslovljavaju podršku izglasavanju tog akta i time praktično ucjenjuju Vladu. Amandmani poslanika teški su desetine miliona eura i često se odnose narješavanje lokalnih problema rekonstrukcije puteva, izgradnje objekata, odnosno usmjereni su na lokal ne probleme i kasni je se koriste za ubiranje političkih poena, odnosno za indirektnu kupovinu glasova.

Prošle godine poslanici su odbili da podrže zaduženje Vlade, dok su podršku uslovili amandmanima koje je tadašnji ministar finansija Milojko Spajić morao da prihvati kako bi većina usvojila budžet koji je predložio. Lani je amandmanima potrošnja uvećana za 70 miliona eura, a na taj iznos je i omogućeno zaduženje države, odnosno, nije dozvoljeno zaduženje zarefinansiranje kredita za autoput, ali jeste za amandmane poslanika.

Ove godine poslanici nemaju ništa protiv zaduženja do 600 miliona, a nisu imali primjedbi ni kada je prije tri mjesecarebalansom državi omogućeno da se zaduži do 350 miliona. Takođe, i ove godine su amandmanima predvidje li da u većaju potrošnju iz budžeta za preko 100 miliona. Koliko će amandmana prihvatiti ministar finansija Aleksandar Damjanović saznaćemo naredne sedmice. Na predlog zakona o budžetu dostavljeno je preko 100 amandmana.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da su ovakvi potezi očekivani kada koalicionu vladu čini više od tri do četiri partije.

– Visok stepen političke razuđenosti vodi neefikasnosti vlade, i to je poznato i dokazano, zato što stranke zanemaruju opšti interes i podređuju ga svom pojedinačnom i partijskom. Zato i ne čudi što 15 partija ne može da se dogovori i što svako gleda da na teret budžeta osvoji političke poene i što više glasova. Sigurno da ta politika koja je u njihovim glavama u praksi ne živi. Imamo slučaj gdje je poslanik predložio zakon o majkama, a njegova partija nije dobila glasove od majki rekao je Drecun.

On je istakao da opšti interes mora da bude mnogo više od zbira pojedinačnih interesa.

– Mi, međutim, od 1945. god ine živimo u tom fazonu da su lokalni interesi važniji od opštih zaključio je Drecun.

Lani je u predlog budžeta ušlo dosta lokalnih projekata, ali dobar dio nije realizovan. Tokom rasprave o budžetu za ovu godinu Genci Nimanbegu (Forca) je kazao da nijedan od amandmana koje je lani dostavio nije realizovan, što ide u prilog ovoj tvrdnji.

Jedan od amandmana na budžet koji su podnijele tri poslanice odnosi se na izgradnju bolnice u Meljinama. One su predložile da se kod Uprave za kapitalne projekte izdvoji 12 miliona eura, s tim da je u narednoj godini potrebno izdvojiti 400 hiljada eura, au narednim godinama ostatak. Ovaj novac bi se obezbijedio iz budžetske rezerve.

– Država je obezbijedila nesmetano funkcionisanje od 1. januara preuzimanjem od Fonda zdravstva, ali to nije dugoročno rješenje, već samo prvi korak koji je neophodan da se nesmetano odvija procesradau bolnici Meljine i da se ostvaruje sekundarna zaštita za sve građane Herceg Novog. Upravo zbog toga je potrebno obezbijediti sredstva za novu bolnicu navedeno je u amandmanu Tamare Vujović, Simonide Kordić i Božene Jelušić.

Drugi amandmani se odnose na adaptacije škola i izgradnje novih školskih objekata u selima, na rekonstrukciju lokalnih i seoskih puteva…

Podršku usvajanju budžeta usvajanjem amandmana uslovile su Demokrate, kao i Bošnjačka stranka i dio poslanika GPURA. D.M.

Stanovi da se ne plaćaju iz budžeta

Poslanik Demokrata Momo Koprivica, kao i prošle godine, podnio je amandman kojim se definiše da se iz budžeta neće vršiti isplata na ime rješavanja stambenih potreba poslanika, članova Vlade i javnih funkcionera koje biraju, imenuju ili postavljaju Vlada, Skupština ili predsjednik Crne Gore.

Vlada je takođe juče podnijela nekoliko amandmana na predlog upućen polovinom novembra. S obzirom da su ponovo izdvojili Upravu za igre na sreću, za njen rad su predvidjeli 450 hiljada eura i za taj iznos umanjili budžet Uprave prihoda i carina.

Zatim su 70 miliona eura od ekonomskog državljanstva uvrstili u budžet i opredijelili pet miliona za turističu infrastrukturu, 10 miliona za sanitarne deponije, 7,1 milion za zdravstvene ustanove te dva miliona za putne prelaze.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *