EPCG se zadužuje 82 miliona eura kod EBRD za Vjetroelektranu “Gvozd”

Dodajte komentar

Glasovima većine na jučerašnjoj XXVI vandrednoj sjednici Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore u Nikšiću, kojom je presjedavao izvršni direktor Nikola Rovčanin, odobreno je zaduživanje ove državne elektroenergetske kompanije za čak 82 miliona eura.

Riječ je o kreditu koji EPCG namjerava da potpiše sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a sredstva bi bila korištena za izgradnju Vjetroelektrane “Gvozd”.

Kako je navedeno tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda sjednice, uoči Skupštine dio manjinskih akcionara je dostavio pisano obavještenje o namjeri korišćenja prava nesaglasnih akcionara na otkup akcija, ukoliko Skupština dozvoli ovakvo zaduživanje.

Nakon što je glasanje završeno i njime odobren ulazak u aranžman sa EBRD, Rovčanin je izrazio zadovoljstvo da EPCG “nastavlja sa realizacijom razvojnih projekata”.

“Čestitam svima na na odluci da se sprovede ovaj veoma važan posao za našu kompaniju. Datum za zaključenje Ugovora će se uskoro definisati. To je naša misija, naš plan i naš cilj. Smatram da je ovo jedan veliki doprinos u razvoju naše kompanije te da ćemo kroz dvije godine imati novi energetski objekat, što je važno i sa aspekta aktuelne ekološke rekonstrukcije. Ovo je još jedan u nizu energetskih objekata koje pokrećemo i koje gradimo, što je ogroman napredak, naročito kada se ima u vidu da je EPCG četiri decenije ozbiljno zaostajala u pogledu stvaranja novih kapaciteta. Stoga, ovo što sada radimo treba da služi na ponos i Elektroprivredi i vama kao akcionarima”, rekao je Rovčanin.

Osim ove, na dnevnom redu sjednice bile su još dvije tačke dnevnog reda, sa predlozima koji su takođe usvojeni.

To se odnosi na smanjenje osnovnog kapitala EPCG po osnovu poništenja sopstvenih akcija. Riječ je o 8.472.481 dionica čija je pojedinačna nominalna vrijednost bila 6,5175 eura, pa je vrijednost osnovnog kapitala EPCG sa 769.927.930,0350 eura, smanjen za 55.219.394,9175 eura i sada iznosi 714.708.535,1175 eura.

Nakon toga, u drugoj tački je izmijenjen Statut EPCG i time ozvaničeno da je novi iznos osnovnog kapitala podijeljen na 109.659.921 akciju.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *