MEPPU dalo na javne konsultacije prvu verziju budućeg Prostornog plana

Dodajte komentar

Ministarstvo ekoogije, prostornog planiranje i urbanizma započelo je prvi korak u zaokruživanju budućeg Prostornog plana na period od 20 godina, najznačajnijeg strateškog plana na nivou države.

Kako se navodi u pozivu, Savjet za reviziju odobrio je Koncept Prostornog plana od 2020. do 2040. godine koji je sada zvanično dostupan javnosti. Proces javnih konsultacija traje 40 dana, a namjera predlagača je da aktivno uključi javnost koja treba da doprinese komentarima i sugestijama što boljem kvalitetu dokumenta.

“Imamo priliku da u širokom konsultativnom procesu definišemo strateške pravce razvoja, uređenja i korišćenja prostora u državi za naredne dvije decenije. Očekujem da se svi akteri u društvu uključe i iskoristimo priliku da promijenimo odnos prema našem najvažnijem resursu”, kazala je resorna ministarka Ana Novaković Đurović.

Prostorni plan donosi se za period od 20 godina. Riječ je o dokumentu koji sadrži opštu razvojnu viziju i ciljeve, uspostavlja polazišta i principe organizacije, uređenja i korišćenja prostora, uz korišćenje međunarodnih konvencija o prostornom razvoju, definiše položaj i pravce razvoja u odnosu na okruženje.

Zainteresovani mogu pogledati Koncept Prostornog plana plana na specifičnoj internet stranici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Podsjećamo, proces stvaranja novog Prostornog plana počeo je još 2017. godine, a prva verzija trebalo je da bude gotova prije referentnog perioda, odnosno 2020. godine. Nakon više izmjena u timu koji radi predlog Prostornog plana, te u načinu kontrole dokumenta, posljednji i u nizu rokova za finalnu verziju definisan je za drugu polovinu 2023. godine.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *