Agencije za nadzor osiguranja učestvovala na CESEE sastanku u Beču

Dodajte komentar

Delegacija Agencije za nadzor osiguranja Crne Gore, predvođena predsjednikom Savjeta Urošem Andrijaševićem, boravila je u Beču gdje je učestvovala na regionalnom sastanku regulatora osiguranja za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE).

Tokom sastanka diskutovano je o temama od zajedničkog značaja za sve regulatore, kao i o pojedinačnim pitanjima sa ciljem upoznavanja sa najboljom praksom supervizije osiguranja zemalja učesnica sastanka.

“Crnogorska delegacija je predstavila i moderirala temu ‘Rastući sajber i IT rizici na evropskom tržištu osiguranja’, u okviru koje su predstavljeni ključni izazovi  u domenu supervizije, a koji prate rastuće rizike ubrzane digitalizacije i upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija  u sektoru osiguranja, kao i budući pravci saradnje u pogledu razmjene znanja i iskustava i  informacija o cyber incidentima između nadzornih tijela, sa osvrtom na novu evropsku regulativu koja je u pripremi u ovom domenu”, precizirano je u saopštenju iz agencije.

Tokom boravka u Beču održan je i bilateralni sastanak crnogorskog i austrijskog regulatora osiguranja, a poseban fokus sastanka bio je na poslovanju crnogorskih društava za osiguranje sa austrijskim kapitalom. Osim toga, crnogorska delegacija je sa kolegama iz Austrije razmijenila informacije po pitanju regulative i nadzorne prakse, što će u narednom periodu rezultirati sprovođenjem zajedničkih kontrola, na osnovu ranije potpisanog sporazuma o saradnji dva regulatora.

Crna Gora će biti domaćin narednog sastanka regulatora osiguranja CESEE regiona, na proljeće naredne godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *