Pejović: Nastavljamo unapređenje statističkog sistema

Dodajte komentar

Cilj obilježavanja Evropskog dana statistike je da ukažemo na važnost zvanične statistike i njene uloge u savremenom društvu, naglašavajući da je upotreba statističkih podataka za dobrobit svakog društva, istakao je direktor Uprave za statistiku Crne Gore Miroslav Pejović.

Povodom ovog značajnog datuma za statističku zajednicu cijelog kontinenta, on podsjeća da je zvanična statistika izvor “nezavisnih, objektivnih i vjerodostojnih podataka neophodnih za jačanje organizacija, biznisa i građana u donošenju njihovih odluka”.

“Uprava za statistiku otvorenom komunikacijom posredstvom statističkih podataka doprinosi postizanju ciljeva održivog razvoja, jer naša misija je proizvodnja statistike koja će koristiti građanima, državnim i naučno-istraživačkim institucijama, medijima i ostalim korisnicima. Pridržavajući se profesionalnih standarda i etike, uvijek smo spremni na saradnju nastojeći da opravdamo povjerenje svojih korisnika”, istakao je on.

Dalje je naveo da proizvodnjom zvaničnih podataka prate savremene trendove u ekspanziji korišćenja novih izvora i metoda prikupljanja podataka, akcentujući posvećenost edukaciji statističara kao „naučnika koji rade sa podacima“.

“Nije dovoljno da se podaci samo proizvedu i lijepo predstave odnosno vizualizuju, svrha je promocija statističke pismenosti za širu javnost. Statistička pismenost je suštinska sposobnost za razumijevanje i kritičku evaluaciju podataka, u cilju boljeg sagledavanja kompleksnosti društva, zbog čega statistička zajednica širom Evrope zajedno radi na razvoju novih načina i metoda kako učiti iz podataka. Upravo zato, usvajanjem novih tehnologija, uz primjenu pouzdanih statističkih metoda i unaprijeđenih izvora podataka, a saradnjom sa svojim korisnicima, kroz njihove inicijative i posvećenost, nastavićemo dalji rad na unapređenju statističkog sistema”, zaključio je Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *