Turske banke preuzimaju kontrolu nad Turk Telekomom

Dodajte komentar

Neke od vodećih turskih banaka preuzele su kontrolu nad Turk Telekomom, najvećom državnom telekomunikacijskom kompanijom, pripremajući ga za vjerovatnu prodaju nakon što je prethodni vlasnik, Otas, proglasio bankrot nakon uzimanja zajma od nekoliko milijardi dolara, piše Bloomberg.

“Akbank” će imati udio od 35,6% od specijalne kompanije koja namjerava da preuzme kontrolni udio Otasa od 55%, “Turkiye Garanti Bankasi” će imati 22,1% nove kompanije, a “Turkiye Is Bankasi” 11,6%, pokazuju dokumenti.

Ostali vlasnici nisu otkriveni, iako je gotovo 30 lokalnih i međunarodnih banaka ranije ove godine signaliziralo da će učestvovati u novoosnovanoj kompaniji.

Kreditori namjeravaju da prodaju kontrolni udio, prema posebnoj izjavi Lazarda, koji je bio konsultant pri osnivanju kompanije. Banke su ranije signalizirale planove za preuzimanje kontrole, a izvršni direktor Akbank je ranije ovog mjeseca izjavio da planiraju da prodaju  Turk Telekom “prihvatljivom investitoru”, a ne da sami njime upravljaju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *