Naslovne strane dnevnih novina za 25. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Rast investicija i povećanje izvoza

Snažna investiciona aktivnost, koju prati postepen rast izvoza, biće strateško-razvojni cilj do 2021, koji podrazumijeva održiv i inkluzivan ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon okruglog stola u okviru javne rasprave o Nacrtu programa ekonomskih reformi do 2021. Program ekonomskih reformi za period od naredne do 2021. sadrži pregled makroekonomskog i fiskalnog okvira, kao i prateću agendu strukturnih reformi koja prikazuje politike u osam reformskih oblasti.

Niko neće zemljište solane

Na četrnaestoj javnoj prodaji Solane “Bajo Sekulić” u stečaju interesovanje su pobudile samo reciklažne sirovine, vozni park i građevinske mašine za koje su stigle dvije ponude. Za ostatak imovine koju čine poslovne zgrade, zemljište i so nije stigla ni jedna ponuda.

Tvrdi da je nezakonito smijenjena

Iako će do kraja ovog postupka neko drugi biti izabran na mjesto viceguvernera, poništaj odluke o smjeni bio bi satisfakcija za Irenu Radović, kazao j e njen advokat Siniša Gazivoda nakon pripremnog ročišta po tužbi protiv Skupštine Crne Gore zbog njenog razrješenja. Dodao je da bi Radović, u slučaju presude da je skupštinska odluka nezakonita, mogla da traži naknadu štete.

Dan

BDP veći za dvije milijarde, a plate za 23 eura

Od 2012. godine prosječna plata se uvećala sa 487 na 510 eura, dok je 2012. BDP iznosio 3,198 milijardi, a na kraju 2021. je projektovan na 5,13 milijardi. Većih plata neće 6iti ni naredne tri godine, uprkos rastu BDP-a, tačnije plate će rasti četiri puta manje od BDP. Prema podacima iz nacrta Programa ekonomskih reformi (PER) od 2019. do 2021. godine plate će rasti četiri puta manje od bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dokument šalju Evropskoj komisiji

Snažna investiciona aktivnost, koju prati postepen rast izvoza, biće u fokusu za ostvarenje strateško-razvojnog cilja Crne Gore u periodu od naredne do 2021. godine, koji podrazumijeva održiv i inkluzivan ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Fokus će u ostvarenju tog cilja biti na snažnoj investicionoj aktivnosti koju prati postepen rast izvoza, naročito izvoznih usluga, kao i konsolidacija javnih finansija na osnovu Fiskalne strategije Vlade do 2020. godine saopštili su iz ministarstva…

Smijenja mimo Zakona o radu

Vrhovni i Upravni sud ocijenili su da bivša viceguvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o CBCG, saopštio je juče punomoćnik Radovićeve, advokat Siniša Gazivoda. On je istakao da se na prava zaposlenih u vrhovnoj monetarnoj instituciji odnose opšti propisi Zakona o radu, kao i da je Osnovni sud nadležan da odlučuje o sporovima iz radnog odnosa.

Dnevne novine

Finalni Program ekonomskih reformi na Vladi u januaru

Radni tim za izradu Nacrta Programa ekonomskih reformi Crne Gore (PER) za period 2019 2021 imao je u vidu strateške prioritete i šest preporuka datih Crnoj Gori tokom ministarskog dijaloga u maju u Briselu. Ovo je istakla državna sekretarka u Ministarstvu finansija Nina Vujošević prezentujući juče na javnoj raspravi ovaj dokument zainteresovanima, među kojima su bili predstavnici sindikata, udruženja poslodavaca, Delegacije EU u Crnoj Gori, Svjetske banke i ministarstava.

Otvoren novi terminal na tivatskom aerodromu

Uočite problem, donesite odluku i realizujte je upravo takav odnos prema državnim dobrima želim da vidim kao praksu i djelovanje odgovornih ljudi. Baš kao u ovom, Vlada će i u svakom drugom slučaju stati iza takvog pristupa, kazao je premijer Duško Marković otvarajući novoizgrađeni Terminal 2 Aerodroma Tivat. Saradnja Vlade i menadžmenta Aerodroma Crne Gore na prvoj investiciji od 2006. godine, kada je izgrađena sadašnja zgrada, predstavlja primjer koji treba da slijede i drugi u Crnoj Gori.

Rezultati istraživanja za 10 mjeseci

Rezultat istraživanja nafte i gasa u crnogorskog podmorju, koje je nedavno završio norveški brod Polar Empress, biće poznati za deset mjeseci, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljovodonike. Nakon sprovedenog 3D istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, koje je trajalo od 19. novembra do 18. decembra, slijede obrada i interpretacija prikupljenih podataka.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *