Tomašković: Kupovina Crnogorskog Telekoma je početak osvajanja regiona

2 komentara

Naša strategija je širenje u regiji. Akvizicija Crnogorkog Telekoma samo je prvi korak u toj strategiji. Očekujemo i nove akvizicije, ali one zavise i od toga što će se prodavati ili privatizovati, što je korak koji određeni telekomi u regionu tek treba da prođu. Naš zadatak je da za to budemo spremni, kazao je za Jutarnji list predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Kapital imamo, uložen je u kratkoročne instrumente. U svakom trenutku u nekoliko dana tu imovinu možemo da pretvorimo u gotovinu kojom možemo da raspolažemo. Procesi privatizacije teleoperatera u Sloveniji, Srbiji i BiH su nekoliko puta počinjali, pa su prekidani. Hoće li se oni dogoditi? Ne znam, ali mi ćemo prvo proučiti da li su nam uopšte interesantni”, rekao je on u intervjuu za zagebački dnevnik, ali nije precizirao da li će otkupiti i većinski udio Mađar Telekoma (Magyar Telekom) u Makedonskom Telekomu.

Na pitanje zbog čega je Dojče Telekom (Deutsche Telekom) odluči da HT zauzme mjesto Magyar Telekom-a, kaže da su razlog dobri rezultati na domaćem tržištu.

Akvizicija Crnogorskog Telekoma je ulaganje u dugoročnu imovinu koju smo mi kupili zbog strateške vizije da postanemo regionalni lider. Ulaganje u korporativne obveznice DT-a u vrijednosti 125 miliona eura je operativno upravljanje našim novcem i ono je kratkoročno. U te obveznice smo uložili jer su one visokolikvidne na luksemburškoj berzi i mogu svakog dana da budu prodate. Drugo, kamatni prinos na te obveznice još uvijek je veći od prinosa poslovnih banaka u Hrvatskoj. Jer kada mi svoj novac stavimo u poslovne banke, moramo da plaćamo i bankarske garancije za držanje depozita, pa nam je prinos negativan. Na obveznice DT-a ugovorili smo minimalno nula odsto prinosa uz varijabilnu kamatu i ako dođe do rasta kamatnih stopa na evropskom tržištu, mi ćemo imati porast prihoda. I zato smo to učinili. Obveznice su oprezno upravljanje gotovinom zbog likvidnosti i varijabilnog prinosa. U oba slučaja nema preseljavanja i isisavanja novca iz Hrvatske“, zaključio je Tomašković.

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Jos cete nas uvjeriti da je 0% kamate dobra investicija. Ako bude DT rekao ostacete potpuno bez novca i reci kako je to dio svevideceg plana. To ocekujemo i za CG telekom sad naravno

  • Kaze da je kupovina CT-a ucinjena zbog plana da HT bude lider u regionu… Pa ste prvo kupili trziste najmanje zemlje u regionu i najmanji telekom u regionu?? A za Telekom Srbije (najvece trziste) se pitate da li vam je uopste interesantan…? Nesto mi tu ne drzi vodu. Slabo si to objasnio, direktore…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *