Prošle godine bile najtraženije akcije Jugopetrola i Telekoma

Dodajte komentar

Ukupan promet na Montenegroberzi u prošloj godini bio je 115,2 miliona eura, štoje 76 odsto više nego u 2015. godini pokazuju podaci ove berze.

Na uvećanje prometa najviše je uticala emisija državnih obveznica u iznosu od 80,41 milion eura. Ona je činila 70 odsto prometa, obične akcije kompanija 14 odsto i blok poslovi 8 odsto. Oko 76 odsto poslova odnosilo se na trgovinu običnim akcijama kompanija, dok su PIF-ovi učestvovali sa oko 20 odsto.

Najveći promet običnim akcijama, ne računajući PIF-ove, blok poslove i obveznice) imao je Jugopetrol, potom Crnogorski Telekom, TP PKB Herceg Novi, Otrantkomerc Ulcinj i Društvo za upravljanje investicionim fondom “Moneta Podgorica“.

“Ovih pet kompanija učestvovalo je sa oko 74 odsto u prometu. Najveći broj poslova zaključen je trgovinom akcijama Crnogorskog Telekoma, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Luke Bar, Jugopetrola i HTP Mimoza Tivat. Ove akcije su učestvovale sa oko 54 odsto u ukupnom broju poslova sa običnim akcijama”, navedeno je u biltenu.

U 248 dana trgovanja sklopljeno je 4.463 poslova, što je za oko 12 odsto manje u odnosu na 2015. Na slobodnom tržištu sklopljeno je 59 odsto transakcija.

Tri najaktivnije brokerske kuće u protekloj godini bile su “Bull and Bear Brokerdiler (24 odsto), Erste Bank (15) i Hipotekarna banka (8 odsto).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *