Pregled štampe za 22. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Siromaštvo udarilo na sjever i Ulcinj

Najrazvijenije opštine u Crnoj Gori su Budva, Tivat i Kotor, dok su najmanje razvijene Petnjica, Gusinje i Andrijevica, pokazao je izvještaj Ministarstva ekonomije. Prijestonica Cetinje nalazi na 10. mjestu i ima skoro isti indeks razvoja kao Žabljak, dok je Podgorica četvrta sa nešto malo boljim stepenom razvoja od Herceg Novog.

Dan

Jedan stan kupe, jedan i po otplate

Iako su kamatne stope za stambene kredite pale u poslednjih nekoliko godina za dva do tri procenta, kupovina stana i dalje je nemoguća misija za prosječno četvoročlano domaćinstvo.

Raste boj turista iz Britanije

Broj turista iz Velike Britanije u Crnu Goru je vidljivo porastao, a postoji i interesovanje britanskih prevoznika za ulazak na crnogorsko tržište, saopštio je ambasador te države u Podgorici Jan Viting.

Mimo propisa potrošeno 80 miliona eura

Funkcija budžetskog inspektora, čija su ovlašćenja proširena početkom 2014. godine, usvajanjem sistemskog Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, nije ni u najmanjoj mjeri ispunila očekivanja, smatraju sagovornici “Dana”. Samo u 2014. i 2015. godini Državna revizorska institucija (DRI) je konstatovala nedozvoljena prekoračenja u budžetskoj potrošnji od ukupno 80 miliona eura.

Promet 283,4hiljade

Ukupan sedmični promet na Montenegroberzi iznosio je 283,4 hiljade eura i bio je pet i po puta manji nego prošle sedmice. Promet je realizovan kroz 64 transakcije, a najveći udio u prometu imale su akcije Crnogorskog telekoma od 52 procenta. Akcije telekomunikacione kompanije su porasle neznatno na 2,9 eura.

Pobjeda

Crnoj Gori 349 miliona od dijaspore

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i crnogorski iseljenici transferisali su u domovinu tokom prvih 11 mjeseci 2016. godine 349,3 miliona eura.

Za dužu sezonu neophodni gosti iz Zapadne Evpope

Turistička sezona od dva do tri mjeseca kakvu sada Crna Gora ima je neodrživa i da bi se to prevazišlo potrebno je restukturisanje ka najjačim emitivnim tržištima Evrope. Potrebnaje veća zastupljenost organizovanog turizma kao i marketinška integracija turističke ponu-
de na nivou turističke destinacije kazaoje Pobjedi dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković.

Beskamatni krediti za početnike u biznisu

Investiciono-razvojni fond će u ovoj godini ponuditi beskamatne kredite mladim visokoškolcima koji su na Zavodu za zapošljavanje, tehnološkim viškovima i ženama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *