Feribot “Sveti Stefan” krenuo na posljednju plovidbu

Dodajte komentar

Iz Bara se juče poslednji put ka Bariju otisnuo čuveni crnogorski feribot “Sveti Stefan, koji je decenijama bio veza Crne Gore i Italije.

Tom brodu je ukinuta dozvola za plovidbu, jer ne ispunjava standarde.

Da li će opet sa proljeća neki novi brod sa njegovim imenom nastaviti da plovi od Bara do Barija ostaje da se vidi, prenosi portal Kodex.

Odavno, kako navodi taj portal, pričaju da “svetac nije rentabilan” i da njime, posebno zimi slabo ko plovi i slabo ko šalje robu.

Svetac je decenijama bio jedini izlaz ka Evropi, a prošle godine obilježeno je pet decenija kako plovi od Bara do Barija.

Redovna i jedina pomorska linija Bar -Bari -Bar, između Crne Gore i Italije, prekinuta je juče, nakon 51 godinu. Za putnički brod “Sveti Stefan 2”, star 43 godine, koji saobraća na ovoj liniji, otkazana je klasa od strane klasifikacionog društva Biro veritas.

Zvanično klasa je važila do 3. decembra 2018, godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod više nije zadovoljavao tehničke uslove za plovidbu.

Državno preduzeće Barska plovidba realizuje liniju Bar-Bari-Bar, a nakon ukidanja te linije i zaustavljanja “sveca”, oko 80 pomoraca ostaje bez posla.

Predstavnici manjinskih akcionara Barske plovidbe upozoravali su u proteklih nekoliko godina na probleme koji mogu da dovedu do ukidanja te pomorske linije, a sa problemom je bio upoznat i bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, koji je uvjeravao javnost da Crna Gora neće ostati bez te linije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *