Pregled štampe za 2. decembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Radović i Fabris za viceguvernere

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić predložio je Skupštini da za dva viceguvemera imenuje Nikolu Fabrisa i Irenu Radović. Predlog Žugića sa biografijama kandidata za viceguvemere CBCG, u koji Vijesti imaju uvid, stigao je prije dva dana u parlament.

Atlas blokiran zbog 824.000

Žiro račun Atlas grupe, čiji je vlasnik Duško Knežević, u blokadi je već devet dana zbog duga od 824 hiljade eura, pokazuje lista blokiranih kompanija koje je juče objavila Centralna banka, a odnose se na 30. novembar.

Primorju opet oduzeli Planinku

Privredni sud juče je donio presudu kojom se utvrđuje da je raskinut ugovor o prodaji i investiranju za hotel Planinka na Žabljaku zaključen 1. februara 2006. godine. Tada je stečajna uprava državnog preduzeća Ski centar Durmitor prodala hotel za dva miliona eura konzorcijumu kojeg čine HLT fond i HTP Primorje iz Tivta.

Dnevne novine

Blokirani racuni 15.400 kompanija

Centralna banka (CBCG) objavila je juče novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalaze 64 kompanije više nego na prethodnom. Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 15.400 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i Centralne banke Crne Gore.

Uzeli novac za projekat koji nikad nijesu završili

Javno preduzeće Regionalni vodovod Crnogorsko primorje pokušaće ponovo pred Privrednim sudom da dokaže da im je kompanija Lovćeninvest nanijela veliku štetu, jer već godinama izbjegava da završi gradnju Prekidne komore u Radanovićima.

Dan

Firme bliske DPS-u zaradile 4,5 miliona

Tri firme, koje se bave proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, a čiji su vlasnici bliski sa DPS-om, od maja 2014. godine pa do 31. oktobra prihodovale su ukupno 4,495 miliona eura, saopštili su “Danu iz Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE). Oni su toliki novac zaradili zbog uredbe Vlade, prema kojoj se za proizvodnju te vrste energije plaća podsticajna cijena, a plaćaju je građani preko računa za struju.

Gube milione eura, radnicima penzije ili otkazi

Zbog ukidanja noćnog voza za Srbiju do jula 2017. kompanija Željeznički prevoz biće u gubitku oko miliona eura, a radnici strahuju da bi moglo doći i do novih otpuštanja. Kako saznajemo iz kompanije, uradiće sve kako ne bi došlo do otpuštanja radnika, tako da će određeni broj radnika poslati u penziju i na godiptnje odmore.

Svetac otplovio na poslednje putovanje

Iz Bara se juče poslednji put ka Bariju otisnuo čuveni crnogorski feribot “Sveti Stefan, koji je decenijama bio veza Crne Gore i Italije.

Pobjeda

Struja neće poskupiti, ali će racuni porasti pet do sedam odsto

Računi domaćinstava za utrošenu električnu energiju naredne godine biće veći pet do sedam odsto, saznaje Pobjeda. Prema novom zakonu na visinu računa utiču cijena aktivne energije, regulatorni prihod tri energetske kompanije Crnogorski elektroprenos (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operator tršišta električne energije (COTEE), kao i obnovljivi izvori.

Otkazi zbog gubitaka i loše proizvodnje

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović savjetuje radnicima NDKP da se, ukoliko mogu finansijski izdržati, strpe dok ne bude završena nova fabrika, gdje će njih 55 dobiti stalni posao. To je, kaže, predviđeno ugovorom sa arapskim investitorom koji je obavijestio Savjet za privatizaciju da zbog “više sile” mora obustaviti proizvodnju i radnike poslati na biro rada.

Bez posla ostalo osam radnika

Osmorici radnika Novog duvanskog kombinata Podgorica juče nije produžen ugovor, ali oni će i danas doći na posao, a kako je Pobjedi saopštio predstavnik radnika Zoran Mićović “na kapiji ih moraju pustiti”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *