UPCG: Kontra mjere prema albanskim proizvodima jedini očekivan odgovor

Dodajte komentar

CEFTA sporazum, čiji je potpisnik i Crna Gora od 2006. godine, može se smatrati predvorjem Evropske unije i predstavlja jednu od proba za nacionalne ekonomije potpisnica kako bi se što bolje adaptirale na slobodno tržište koje glasi za jedno od najbitnijih obilježja Unije. Smatramo da bi svaka država potpisnica svoju ekonomsku politiku trebala prilagoditi odredbama CEFTA sporazuma, što bi u krajnjem rezultiralo harmoničnim odnosima i saradnji među pomenutim državama, saopšteno je iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

U konkretnom  slučaju, Uniju poslodavaca  Crne  Gore  najviše  brine  činjenica da usled nedoslednosti u primjeni sporazuma komšija iz Albanije direktnu štetu trpe naši proizvođači vina i piva, koji zbog  toga što su njihovi proizvodi   opterećeni velikim akcizama postaju  manje konkurentni  na   albanskom  tržištu. Od  nedavno, na sličan tretman nailaze i  naši  proizvođači mlijeka kojima je izvoz proizvoda na albansko tržište značajno otežan usled primjene Uredbe o alfatoksinu. Naročito je problematična neprincipijelnost i selektivnost Albanije koja se  ogleda u tome  što  se  pomenuta  uredba ne primjenjuje na mliječne proizvode  koji  se   uvoze iz  drugih zemalja regiona. Takođe, mimo odredaba CEFTA sporazuma, u Albaniju se ne mogu plasirati ni mesni proizvodi, obzirom na to da se traži da imaju evropski izvozni broj, što je opet u neskladu sa principima Svjetske trgovinske organizacije. Na ovaj način ne šalje se poruka spremnosti za liberalizaciju tržišta  u smislu slobodne   prekogranične “tržišne utakmice“, kakvu imamo u Evropskoj uniji”, naglašavaju iz UPCG.

Kod ovakvog stanja stvari, a naročito ako albanske vlasti ne učine ništa u cilju prevazilaženja situacije, Unija poslodavaca smatra da uvođenje kontra mjera prema albanskim proizvodima koji se izvoze u našu zemlju “svakako jeste opcija i jedini očekivan odgovor”.

Na kraju, podsjećamo da ovo nije prvi slučaj da se neka država potpisnica CEFTA sporazuma ne ponaša u skladu sa onim  na šta se obavezala potpisom i što je prepoznato kao  duh sporazuma. Ako bi ovakav odnos potpisnica CEFTA sporazuma bio češći, onda bi trebalo da se pristupi određenim promjenama samog sporazuma“, precizirali su iz UPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *