Intervju: Izvršna direktorica Telenora Sandra Štajner

1 komentar

Kompanija Telenor ima više od 406 hiljada korisnika, što čini 38,1 odsto ukupnog broja korisnika mobilne telefonije, saopštila je za “Dan” izvršna direktoricate kompanije Sandra Štajner i navela da ti podaci pokazuju lidersku poziciju na tržištu, naročito kada su u pitanju pripejd korisnici.

Oko 40 odsto od ukupnog broja pripejd korisnika koristi Telenor mrežu. U toku turističke sezone imamo povećanu fluktuaciju pripejd korisnika. Nakon osnivanja, 1996. godine, planirali smo da za deset godina imamo 30 hiljada korisnika, a taj cilj smo dostigli za samo dvije godine. Poziciju koju danas imamo brižljivo smo gradili tokom dvije decenije, a broj korisnika pokazuje da se tržište intenzivno i dinamično razvijalo, što smo i prepoznali kao svoju šansu da postanemo lider u oblasti telekomunikacija, rekla je Štajner.

Štajner je navela da ta kompanija ima licencu za fiksnu telefoniju od 2014. godine.

MNNevs, kompanija koja je u stopostotnom vlasništvu Telenora, fokusirana je dominantno na biznis korisnike, kojima smo ponudili objedinjene fiksne servise, i bilježe rast iz godine u godinu. Posebno značajnim smatramo pilot projekat uvođenja rezidencijalnog fiksnog interneta u marini Porto Montenegro, kojim smo omogućili nove servise po najvećim brzinama, uz najnapredniju tehničku podršku i ponudu u potpunosti prilagođenu potrebama korisnika, objasnila je Štajner.

Prema njihovoj evidenciji, kako je kazala, od početka godine u Telenor mrežu prenijeto je 869 brojeva.

Očuvanje liderske pozicije jeste najveći i najkompleksniji izazov, pogotovo uzevši u obzir intenzivnu konkurenciju na tržištu i ukupno ekonomsko okruženje. Na nedavno završenoj aukciji spektra obezbijedlili smo frekvencije za narednih 15 godina i tako stvorili uslove za dalje poslovanje i razvijanje tržišta. Zadovoljni smo frekvencijskim opsegom koji smo kupili, jer će nam u potpunosti omogućiti da ostvarimo našu poslovnu strategiju da unapređujemo svoje usluge i pružamo inovativna tehnološka rješenja našim korisnicima, istakla je Štajner.

Telenor je za 20 godina, kako je navela, prepoznat kao jedan od vodećih stranih investitora na domaćem tržištu.

Odgovorno poslovanje podrazumijeva i uredno, dosledno i pravovremeno izmirivanje poreskih obaveza, a u prethodne dvije decenije platili smo preko 200 miliona eura poreza. Kao multinacionalna korporacija, u potpunosti poštujemo međunarodne poslovne norme i lokalne zakone, što potrvđuju revizije domaćih i međunarodnih institucija kazala je ona i dodala da su analizom tržišta utvrdili da se korisnici sve više okreću digitalnom svijetu i korišćenju brzog mobilnog interneta.

Postpejd korisnici su povećali internet potrošnju za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. Isto je i sa biznis korisnicima, koji internet koriste oko 30 odsto više nego prošle godine. Uočili smo da se aktivacija digitalnih servisa uvećala gotovo tri puta u protekloj godini, što pokazuje da se navike i potrebe naših korisnika značajno mijenjaju.

Zato naši paketi i sadrže dodatne povoljnosti za korišćenje interneta, a nudimo i besplatno korišćenje aplikacija, poput vibera. Veliki uspjeh postigli smo kreiranjem viber stikera, koje je do sada preuzelo 400 hiljada korisnika, sa više od pet miliona razmijenjenih poruka. Digitalni servis kapture, koji je razvio Telenor, nudimo besplatno do 2017. godine, i bilježimo 50 puta više korisnika koji su instalirali servis u proteklih godinu. Takođe, aplikacija Moj Telenor omogućava korisnicima da u svakom trenutku aktiviraju neki od dodataka i servisa, ali i da imaju uvid u aktuelne kampanje i stanje na računu, rekla je Štajner.

Prošla godina, kako je navela, za njih je bila jako uspješna i ostvaren je rast prihoda od sedam odsto.

Odomaćili se

Poslije dvadeset godina u Crnoj Gori, kompanija Telenor sebe doživljava kao lokalnu kompaniju i kontinuirano nastoji da stvori uslove za dalji razvoj tržišta i nove investicije, navela je Štajner.

Adekvatan regulatorni okvir i transparentno poslovno okruženje najznačajniji su preduslovi za stabilnosg poslovnog ambijenta i oblast u kojoj smo najaktivniji. Vjerujemo da ovdje postoji prostor za dalje unapređenje poslovne klime, zaključila je Štajner.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • hehehe manekensko hendlovanje reputacijom… toliko lici na telenorovska ispiranja mozga “make it simple”, “be inpiring” i slicne zvake loseg marketinga… po nedavnoj kupovini frekvencija se vidjelo koliko su ozbiljni i kakvi su im planovi za CG trziste…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *