Pregled štampe za 12. septembar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prihodi od turizma veći od 850 miliona eura

Prihodi od turizma bi ove godine, prema procjenama Ministarstva održivog razvoja i turizma, trebalo da premaše 850 miliona eura, dok bi sezona mogla biti rekordna, saopštio je resorni ministar, Branimir Gvozdenović.

Martinović dobio prvih 360 hiljada

Vlada je pravnom savjetniku u postupku valorizacije lokaliteta Bu1 jarica advokatu Nikoli Martinoviću isplatila neto 360 hiljada eura. Martinović je za finansijsko-pravnog savjetnika izabran u oktobru 2014. godine, a ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je 6. februara 2015. prema kojem treba da mu bude isplaćeno ukupno milion eura.

Metalci i rudari žele sa 30 godina staža u penziju

Preostali radnici Kombinata aluminijuma u stečaju, nikšićke Željezare Toščelik i Rudnika boksita u stečaju se nadaju da neće biti diskriminisani u odnosu na svoje kolege koje su ranije stekle penziju sa 30 godina staža osiguranja, a koje im je omogućeno po osnovu privremeno donijetih zakonskih rješenja.

Dan

Zbog kredita Željeznice, nema para za penzije

Vlada je dala saglasnost da se iz budžeta Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) preusmjeri 1,58 miliona eura na Ministarstvo saobraćaja, kako bi se izmirile obaveze dva željeznička preduzeća po osnovu međunarodnih kredita, pokazuje interni dokument izvršne vlasti koji “Dan ekskluzivno objavljuje. Zbog toga je dovedena u pitanje isplata novembarskih penzija, koje se isplaćuju u decembru.

Tajkunima DPS-a isplaćeno 2,9 miliona

Povlašćenim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora ove godine isplaćeno je 2,904 miliona eura, što je šest puta više u odnosu na isti period lani, kada je za osam mjeseci vlasnicima mini-hidroelektrana (mHE) plaćeno 539 hiljada eura. Biznismeni bliski DPS-u, koji su vlasnici sedam mHE, za osam mjeseci ove godine zaradili su više nego za cijelu prošlu godinu, kada su prihodovali malo

Investicije do kraja godine

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je drugi javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za ovu godinu, koji će biti otvoren do 15. novembra.

Uplovilo 308 brodova

U Luku Kotor je od marta do avgusta uplovilo 308 brodova i 1,2 hiljade jahti, dok ukupan broj putnika iznosi 346,7 hiljada, saopštio je izvršni direktor tog preduzeća Vasilije Kusovac.

Dnevne novine

Za deset godina izgubili više od 750 miliona eura investicija

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi i velika kašnjenja u dobijanju građevinskih dozvola, pomiješana sa ličnim i političkim opstrukcijama košala su Crnu Goru od obnove nezavisnosti do danas više od 750 miliona eura.

Do kraja godine će uploviti 180 brodova

U Luku Kotor je od marta do avgusta uplovilo 308 brodova i 1.200 jahti, dok ukupan broj putnika iznosi 346.700, saopštio je izvršni direktor tog preduzeća Vasilije Kusovac.

Za deset godina smo uložili 200 miliona eura

Crnogorski Telekom je tokom prethodne decenije investirao blizu 200 miliona eura na telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori, saopštio je izvršni direktor Milija Zeković i dodao da kompanija u naredne tri godine planira još 40 miliona novih investicija.

Pobjeda

Početkom oktobra podjela vaučera za još 119 građana

Do sadaje u drugoj fazi projekta rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima podijeljeno 555 vaučera u pet faza, dokje 674 građanina (domaćinstva) ostvarilo pravo na realizaciju vaučera. Očekuje se i da preostalih 119 građana sa liste čekanja početkom oktobra dobije vaučere kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Canović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *