Dodatna tri miliona eura za MIDAS

Dodajte komentar

Odbor izvršnih direktora grupacije Svjetske banke (SB) juče je odobrio kredit za dodatno finansiranje u iznosu od tri miliona eura za Projekat institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede u Crnoj Gori (MIDAS).

Iz SB su saopštili da će se kroz dodatno finansiranje, nadovezujući se na uspjeh inicijalnog projekta, obezbijediti resursi za jačanje ruralnih područja i povećanje spremnosti zemlje za zahtjeve iz procesa pristupanja EU.

Time će se omogućiti proširenje izgradnje institucionalnih kapaciteta koji su postignuti do danas za upravljanje javnim sredstvima koji su namijenjeni podršci poljoprivrede navodi se u saopštenju SB. Prvobitni MIDAS projekat je do sada, kako su podsjetili, pomogao kod uspostavljanja kapaciteta Crne Gore za implementaciju sistema koji je kompatibilan sa Instrumentom za pretpristupnu pomoć za ruralni razvoj (IPARD) agencije za plaćanje, registra poljoprivrednih gazdinstava i pilot grant šeme slične IPARD-u kojom se podržavaju investicije u poljoprivredna gazdinstva i uvođenje agroekoloških mjera kroz pet ciklusa grantova.

Oko 660 poljoprivrednika, od kojih 60 odsto žive na siromašnijem sjeveru, dobilo je grantove slične IPARD-u za poboljšanje njihove poljoprivredne proizvodnje, kazali su predstavnici SB-a.

Projekat je, kako su dodali, podržao i jačanje sistema bezbjednosti hrane u zemlji, uključujući i izradu regulatornog okvira, izgradnju graničnog inspekcijskog punkta i unapredenje nacionalnih referentnih laboratorija.

Šefica kancelarije SB za Crnu Goru Tatiana Proskurjakova kazala je da projekat pruža direktnu podršku građanima Crne Gore.

Projekti poput MIDAS-a pomažu da se kreiraju radna mjesta i omogućavaju poljoprivrednim proizvođačima da unaprijede svoju egzistenciju, rekla je Proskurjakova. MIDAS je, kako se navodi, takode primjer izvrsne saradnje između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU i SB.

Portfolio aktivnih projekata SB u Crnoj Gori uključuje četiri aktivnosti sa ukupnim iznosom od oko 120 miliona dolara. Oblasti podrške uključuju životnu sredinu, poljoprivredu i ruralni razvoj, više obrazovanje i energetiku, zaključuje se u saopštenju.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *