Lakše osnivanje preduzeća u sektoru usluga

Dodajte komentar

Jedinstvena kontaktna tačka, koju će Crna Gora uspostaviti u okviru usklađivanja sa evropskim zakonodavstvim, olakšaće osnivanje preduzeća u sektoru usluga i prekogranično pružanje usluga na unutrašnjem tržištu, ocijenilaje vođa ALA projekta Sosana Lisgara.

ALA GIZ projekat (Aproksimacija zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u dijelu slobodnog pružanja usluga i zaštite konkurencije), koji kofinansira EU, implementira Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.Ona je objasnila da je jedinstvena kontaktna tačka portal e-uprave za preduzetnike i preduzeća koja su aktivna u sektoru usluga.

Od decembra 2009. godine, sve zemlje Evropske unije su u obavezi da imaju jedinstvenu kontaktnu tačku kao što je navedeno u Direktivi EU o uslugama – rekla je Lisgara za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je dodala da prednosti jedinstvene kontaktne tačke nijesu odmah vidljive po njenom osnivanju. Medutim, očekuje se da će jedinstvena kontaktna tačka olakšati pristup preduzećima iz drugih zemalja, zemalja članica EU, u Crnoj Gori i takode će pružiti podršku nacionalnim preduzećima, pružaocima usluga i korisnicima kako bi se olakšalo njihovo osnivanje i iskoristile prednosti pojednostavljenih administrativnih procedura navela je Lisgara.

Efekti su, kako je dodala, pozitivni za zaposlene u nadležnim organima i ministarstvima, jer će olakšati njihov svakodnevni administrativni posao, pošto će se sve procedure završavati elektronskim putem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *