Svjetske berze: Istorijski najgori početak godine

Dodajte komentar

Cijene akcija na svjetskim berzama i u protekloj su sedmici zabilježile oštar pad usljed pojeftinjenja nafte na nove najniže nivoe i usporavanja rasta globalne privrede.

Na Wall Streetu je protekle nedelje Dow Jones potonuo 2,2 odsto, na 15.988 poena, a za toliko je pao i S&P 500, skliznuvši na 1.880 poena. Nasdaq indeks je oslabio 3,3 odsto, spustivši se na 4.488 poena.

Kako su u prvoj sedmici 2016. Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili više od 6 odsto, protekle dvije nedjelje predstavljaju istorijski najgori početak godine na Wall Streetu.

To je ponajviše posljedica pada cijena nafte na nove najniže nivoe u 12 godina jer zbog usporavanja rasta globalne privrede slabi potražnja, dok je proizvodnja ‘crnog zlata’ i dalje visoka.

Na američkom je tržištu cijena barela u petak pala na 29,42 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula na 28,94 dolara, produbivši svoj gubitak u proteklih 5 trgovačkih dana na 13 odsto. Tako niske cijene nafte nisu zabilježene još od 2003. godine.

„Ranije, kada su cijene nafte padale, smatralo se da je to dobro za preostalih devet sektora S&P 500 indeksa. Ta se pjesma promijenila. Sada se ulagači plaše proširenja zaraze na ostalih devet sektora“, kaže Jake Dollarhide, direktor u fondu Longbow Asset Management.

Investitore su zabrinuli i novi nagovještaji usporavanja rasta kineske ekonomije, zbog čega su cijene akcija na berzi u Šangaju i prošle sedmice oštro pale, pa su od početka godine na gubitku oko 18 odsto.

To otvara pitanje mogu li vlasti u Kini zaustaviti silazni trend, ne samo akcija, nego i kineskog juana, čiji je kurs već danima pod pritiskom, a podržavaju ga, kako kažu trgovci, samo masovne intervencije kineske centralne banke.

Niz novih podataka, od industrijske proizvodnje do prometa u maloprodaji, ukazuje i na usporavanje rasta američke privrede u posljednjem kvartalu 2015. A to znači da ni poslovni rezultati američkih kompanija i banaka neće biti blistavi. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineske privrede i visokog kursa dolara, što loše utiče na prihode američkih multinacionalnih kompanija u inostranstvu, očekuje se recesija zarada, odnosno njihov pad drugo tromjesječje zaredom.

Nakon što su prošle nedjelje objavljenia prvi poslovni izvještaji, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala za 4,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Na strahovanja investitora ukazuje skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške berze opcija samo u petak za 29 odsto, na 30,95 bodova, najviši nivo od septembra. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoj portfolio od mogućeg daljnjeg pada cijena akcija.

„Investitori su prestravljeni, a činjenica da je do ovoga došlo na početku godine daje svemu tome i nekakav istorijski značaj“, kaže Phil Orlando, strateg u pri „Federated Investors“.

Od početka godine S&P 500 indeks izgubio je više od 8 odsto, pa je sada oko 12 odsto u minusu u odnosu na svoj rekordni nivo u maju prošle godine. To znači da je zaronio u područje korekcije, odnosno više od 10 odsto ispod svog prethodnog najvišeg nivoa.

I na berzama u Evropi i Aziji  cijene akcija su protekle nedjelje oštro pale.

Londonski FTSE skliznuo je 1,8 odsto, na 5.804 poena, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,1 odsto, na 9.545 poena, a pariški CAC 2,9 odsto, na 4.210 poena.

Na berzi u Tokiju indeks Nikkei je pao 3,1 odsto, na 17.147 poena, najniži nivo u tri ipo mjeseca.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *