George Friedman: EU je u krizi ali joj nema alternative

Dodajte komentar

Američki analitičar i osnivač Stratfor-a George Friedman ocijenio je da je Evropska unija u krizi, ali da još nema alternativu.

SAD sve više na Evropljane gledaju kao na nepouzdane i nepredvidljive zbog nesposobnosti EU da donosi odluke i više ne mogu da razmišljaju o NATO kao o mehanizmu kojim su vezani za Evropu, rekao je Friedman u inervjuu portalu EurActiv u Briselu.

SAD, prema njegovim riječima, na Evropu gledaju u mnogo širem kontekstu Evroazije a čitavo to područje je u krizi.

„Sada imamo krizu koja se pruža od Pacifika do Atlantika. Kinezi su u krizi, Rusija je u krizi, Bliski istok je u strašnoj krizi, a sada je i Evropa u krizi. Znači, gledamo kako se područje od pet milijardi stanovnika transformiše na način koji ne možemo da predvidimo“, rekao je Fridman.

Osnivač Stratfor-a, agencije za geopolitičku analizu, koji je nedavno prodao svoje akcije i osnovao „Geopolitical Futures“, novu kompaniju za globalnu geopolitičku analizu, kaže da je EU doživjela neuspjeh, ali da nema jasnu alternativu.

Prema njegovom mišljenju, taj neuspeh se vidi na pitanju imigracije koje Evropa ne može da odluči kako da rješava.

„To nije nerješiv problem. Možete odlučiti da ne puštate nikoga unutra i zatim preduzeti mjere da to spriječite ili odlučite da ih integrišete i zatim radite određene stvari kako bi se to dogodilo. Nesposobnost Evrope da donese odluku je ono što je sa američkog stanovišta najveći problem“, rekao je Fridman.

On smatra da je to problem zato što SAD imaju odnos partnerstva sa Evropom. Za Amerikance je podjednako važan NATO, a stresovi koji postoje između zemalja EU prisutni su i u NATO.

„Tako na primjer imamo jedan odnos sa Francuzima, drugi sa Britancima, mnogo drugačiji odnos sa Njemcima, a još različitiji sa Poljacima. Više ne možemo da razmišljamo o NATO kao o mehanizmu kojim smo povezani sa Evropopm,“ ocijenio je Friedman.

Prema njegovim riječima, to nije strašno za SAD, ali jeste izazov za Amerikance na Bliskom istoku, i u odnosima sa Rusijom, zbog čega oni sve više gledaju na „Evropljane kao na neopuzdane i nepredvidljive“.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *