Evropa na iglama: Grčka na referendumu odlučuje o sudbini zemlje

Dodajte komentar

Grčki premijer Aleksis Cipras odlučio je da prepusti narodu odluku o budućnosti zemlje i poslije hitne sjednice kabineta zakazao je referendum za nedjelju, 5. jul.

U obraćanju naciji, Cipras je rekao da je plan kreditora “ponižavajući” i ocijenio da su mjere štednje koje su zatražene “nepodnošljive”.

“Posle pet mjeseci teških pregovora, naši partneri su, nažalost, izneli predlog koji je ultimatum grčkoj demokratiji i grčkom narodu. Ultimatum koji je suprotan temeljnim principima i vrijednostima Evrope”, rekao je on.

Kako navodi britanski “Gardijan”, Cipras se tako odlučio za dramatičan potez zbog kog će cijela Evropa biti na iglama do sljedećeg vikenda.

“Pred nas su stavili ultimatum i istorijska odgovornost naše zemlje i našeg naroda je da na taj ultimatum odgovorimo”, rekao je Cipras.

On je rekao da će na tom referendumu biti donijeta “istorijska odluka” i da je obavijestio lidere Francuske i Njemačke, kao i šefa Evropske centralne banke Marija Dragog o svojoj odluci.

“Zatražio sam da produže rok za pomoć na još samo nekoliko dana kako bi mogao da se završi ovaj demokratski proces”, rekao je Cipras.

Grci će tako sljedećeg vikenda sa “da” ili “ne” odgovarati na pitanje da li žele da pristanu na povećanja poreza i smanjenje penzija u ukupnoj vrijednosti od 8 milijardi eura, što zahtijevaju EU, ECB i MMF, kako bi pustili novu tranšu pomoći grčkoj ekonomiji.

“Ovi predlozi, koji očigledno narušavaju evropska pravila i osnovna prava na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da cilj nekih partnera i institucija nije bio da se nađe rješenje koje odgovara svim stranama, veće poniženje jednog naroda”, rekao je Cipras.

Cipras se naciji obratio samo nekoliko sati nakon što se vratio sa nove ture pregovora u Briselu i nakon što je objavljeno da su Grci odbili posljednje zahtjeve kreditora.

“Poštovaću rezultat, kakav god da bude”, rekao je Cipras.

Nešto ranije, njemačka kancelarka Angela Merkel je apelovala na grčku stranu da prihvati predlog što prije i ocijenila da je ponuda “izuzetno velikodušna”.

Pojedini ministri u grčkoj vladi su posle hitne sjednice nazvali zahtjeve kreditora “varvarskim”, a ministar za razvoj Panajotis Lafazanis je rekao da će pozvati sve građane da na referendumu glasaju protiv predloga Evrope.

“Grci će glasno i jasno reći ‘ne’ na ovom referendumu”, rekao je on.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *