Auto-put: Posao za 300 Kolašinaca

Dodajte komentar

Trenutno je 35 radnika iz Kolašina angažovano na pripremnim poslovima za auto-put. Kineska kompanija CRBC je dostavila da joj je za početak potrebno 250 do 300 radnika.Prva grupa radnika je završila obuku za određena zanimanja i u ponedjeljak će dobiti sertfikate. U svim fazama zapošljavanja CRBC se obavezao da će računati na lokalno stanovništvo, koje prethodno mora biti obučeno za određena zanimanja. Ovo su glavni zaključci jučerašnjeg sastanka gradonačelnice Kolašina Zeljke Vuksanović sa direktorom kompanije CRBC Gao Liangom, saopšteno je na konferenciji za medije. Generalni menadžer kineske kompanije je kazao da je gradnja auto-puta značajna za Crnu Goru, ali i za kompaniju. Ovo je, kako je kazao, jedna od najvećih investicija u istoriji CRBC-a, a u prvi plan je stavio dobru saradnju sa opštinom.

– Ne želimo ovdje da budemo kratko, već da pustimo korijene u Crnoj Gori. Preko auto-puta ćemo se upoznati, učićemo od lokalnog stanovništva. Prva iskustva pokazuju da su Crnogorci pametni, pravični i da su posvećeni poslu kazao je Gao Liang. Vuksanović je rekla da su zapošljavanje lokalnog stanovništva stavili kao prioritet saradnje.

– U prvom planu zapošljavanja posao će dobiti 250 do 300 radnika, a najviše se traže betonirci, armirači, tesari. Za prvu grupu naših sugrađana organizovana je obuka u Azmon akademiji u Bijelom Polju i oni će u ponedjeljak dobiti sertifikate, koji će im omogućiti da dobiju posao i nakon završetka auto-puta rekla je Vuksanović.

Most Moračica gradiće se non-stop

Gao Liang je rekao da se u njegovoj kompaniji velika pažnja poklanja stručnoj obučenosti. Postoje djelovi posla koje može da servisira lokalno stanovništvo, ali za specijalne radove kao što su tuneli i mostovi, moraće biti angažovana stručna radna snaga iz Kine.

– Radovi na mostu Moračica, na primjer, moraće da traju 24 sata dnevno i uopšte se neće prekidati kazao je Gao Lijang.

Doprinos Veselina Kovijanića

Kao primjer za uspostavljanje dobre saradnje sa Kinezima Vuksanović je izdvojila Veselina Kovijanića.

Prije 30 godina je naš Vesko, kroz svoju uspješnu karijeru, naučio kineski jezik. Ta činjenica, ali i njegova iskrena odanost ovom poslu, pomogla nam je da uspostavimo pravu komunikaciju sa kineskim građevinarima. Čim se dobro razumijemo, onda i dobro sarađujemo ocijenila je Vuksanović.

Izvor: Pobjeda

Foto: CDM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *