Ovako se u firmi zadržavaju najbolji radnici

Dodajte komentar

Odlaze li vam talenti iz kompanije? Prelaze li vam najbolji zaposleni u konkurentske firme? Postoje načini da tome stanete na kraj. Prvi korak je, međutim, razumijevanje tog problema.

Žele li veću fleksibilnost, više vremena za privatan život? Jesu li pod stresom, nezadovoljni i neproduktivni?

Donosimo tri savjeta koja vam mogu pomoći da to spriječite:

Razumijevanje problema

Da biste nešto spriječili, najprije morate shvatiti kako je do toga došlo. Ljudi ne napuštaju kompanije – napuštaju loš menadžment, lošu radnu atmosferu, niske plate ili nemogućnost napredovanja. U potrazi su za boljim prilikama i fleksibilnijim poslovima koji će im omogućiti uspješniji balans privatnog i poslovnog života. Ukoliko shvatite temeljni problem, doći ćete do rješenja i zadržati talentovane radnike.

Ohrabrujte zaposlene da predlažu nove radnike

Ukoliko vam odu najuspješniji zaposleni, s njima odlazi i njihova mreža kontakata iz koje biste potencijalno mogli crpiti novu radnu snagu. Takođe, manja je vjerovatnoću da će, ukoliko pobjegnu iz kompanije, reći pokoju dobru riječ o vašoj kompaniji. Ohrabrujte svoje zaposlene da izgrađuju brend vaše kompanije.

Ojačajte korporativnu kulturu

Ako primijetite da vam zaposleni odlaze, možda je vrijeme da promijenite korporativnu kulturu. Najavite svoju želju zaposlenima i zamolite ih da daju predloge. To će podići moral i zadržati one željne promjene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *