Tranša kredita za autoput: Povučeno 94 miliona dolara od Eksim banke

Dodajte komentar

Vlada je juče povukla tranšu kredita kineske Eksim banke za gradnju auto-puta od 94 miliona dolara, saznaje Pobjeda u Vladi.

Ovaj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Eksim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice auto-puta SmokovacUvač-Mateševo, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Eksim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Iako kredit za auto-put počinje da se vraća za šest godina, Crna Gora, objasnili su prije neki dan iz Ministarstva finansija, ima obavezu da plaća kamatu na zajam čim se on povuče. Iz ovog resora Vlade su takođe objasnili da je zbog toga i uvedena taksa od sedam centi na gorivo. Dopuna uredbe počela je da se primjenjuje 20. aprila kada su cijene goriva povećane sedam centi. Od naknade će se pet centi izdvajati za izgradnju auto-puta, a dva centa za finansiranje reprezentativnog sporta. Povlačenjem kredita nastaje i obaveza plaćanja kamate, tako da država Crna Gora ima obaveze za finansiranje auto-puta i prije dospjeća za plaćanje glavnice objasnili su iz Ministarstva.

Kamata za povučeni kredit, u skladu sa ugovorom sa kineskom Eksim bankom, plaća se polugodišnje i to 21. januara i jula svake godine.

– Iznos kamate zavisiće od iznosa povučenih sredstava i broja dana koji će biti korišćeni za obračun. Ukoliko bi se, recimo, povukla sva sredstva kredita, iznos svake rate iznosio bi oko 33,71 milion eura. Prva rata kredita na naplatu stiže za šest godina, odnosno po isteku grejs perioda objasnili su ranije iz Ministarstva finansija.

Ugovorom o kreditu, zaključenim između Vlade Crne Gore i kineske Eksim banke, definisano je da će se kredit vraćati u 28 jednakih rata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *