MTrading: Američke akcije narasle 206%, a što je s domaćima?

Dodajte komentar

Prije desetak godina ulaganje u akcije i investicione fondove je bilo najprofitabilniji oblik investiranja u Crnoj Gori. Golema količina novca se iz štednje prelijevala na berzu jer su cijene akcija iz godine u godinu rasle. Velike zarade na akcijama privlačile su nove ulagače koji su svojim ulaganjima dodatno podsticali rast cijena.

Euforija je doživjela vrhunac 2007. godine kad je vrijednost MONEX20 indeksa crnogorske berze dosegnula  48.500 poena. Danas je prosječni dnevni promet na crnogorskoj berzi manji od 500.000 eura što je mnogostruko manje od prosječnog dnevnog prometa u zlatno doba prije krize.

Dolazak krize

Krajem 2007. pojavile su se naznake da bi SAD mogao ući u recesiju i vrijednost akcija je počela naglo padati, kako na Zapadu tako i kod nas. Finansijska kriza i recesija do kojih je kasnije zaista došlo, bile su najdugotrajnije i najjače u posljednjih 80 godina, pa je i pad cijena na berzama bio jedan od najvećih u historiji.

Od posljednjeg vrha prije krize do najnižeg dna  američki SP500 indeks je s 1575,00 poena pao 58% na 666,00 poena, a MONEX20 indeks je u istom periodu pao s 48.500 na 7.600 poena izgubivši 84% na vrijednosti.

Kriza u razvijenim zemljama, a pogotovo u SAD-u se već do 2010. godine smirila te je počeo oporavak u kojem se vratio i optimizam na tržištu kapitala, dok u Crnoj Gorikriza i dalje traje, a tržište kapitala se još uvijek nije oporavilo.Većina ulagača se nije vratila, što se može vidjeti i po prometu naberzamau čitavom regionukoji je danas svagdje često i 90% manji nego prije krize.

Na Zapadu nagli oporavak

Za razliku od loše situacije u Crnoj Gori i šire u regionu, američke akcije porasle su u posljednje 3 godine čak 70% te se trenutno nalaze na najvišem nivou u historiji. U trenutku pisanja analize vrijednost SP500 indeksa na platformama MTradinga iznosi 2041,00 poen što znači da je od dna dosegnutog početkom 2009. godine porastao čak 206%. Njemački indeks DAX u istom periodu porastao je 158% što takođe ukazuje na činjenicu da je rast koji se događa zadnjih godina na globalnim finansijskim tržištima jedan od najvećih i najbržih u historiji, a kod nas je potpuno izostao.

Investitori napuštaju domaće berze

Upravo radi toga, sve više individualnih investitora iz Crne Gore napušta domaće berze te počinje trgovati na stranim tržištima na kojima je likvidnost neusporedivo veća, kao i kvaliteta te raspon dostupnih instrumenata. Inozemne brokerske kuće sada i klijentima iz Crne Gore omogućuju trgovanje inostranim akcijama, najtrgovanijim svjetskim berzanskim indeksima, valutama na FX tržištu, zlatom, naftom i mnogim drugim instrumentima.

Popularnost trgovanja na globalnim finansijskim tržištima se može vidjeti iz prometa MTradinga, vodeće online brokerske kuće u ovom dijelu Evrope, kojoj promet iz mjeseca u mjesec raste te na globalnoj razini trenutno iznosi više od 40 milijardi dolara mjesečno.

Mi u MTradingu smatramo da je trgovanje na globalnom tržištu mnogo bolja opcija od domaćeg tržišta jer omogućuje mnogo bolju diverzifikaciju ulaganja te prinos ne ovisi o ekonomskoj ili političkoj situaciji u Crnoj Gori. Osim toga, naknade online brokerskih kuća neusporedivo su niže, tehnologija jednostavnija i naprednija, a mogućnost korištenja finansijske poluge i shortsellinga omogućuju ostvarivanje mnogo većeg profita nego je moguće ostvariti klasičnom kupnjom dionica.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *