Najveća slovenačka banka nudi ′zviždačima′ 50.000 eura za prijavu nepravilnosti

Dodajte komentar

Nagradu od 50.000 eura mogu dobiti oni zaposleni najveće slovenačke banke (NLB) koji kao “zviždači” prijave svoje kolege zbog poslovnih nepravilnosti posebnoj službi koji su neki već prozvali “unutrašnjom policijom”.

Iako je protiv toga već protestovao sindikat radnika Nove Ljubljanske banke, a i neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutrašnje kontrole brani Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protivkorupcijskog povjereništva. On je u NLB-u postavljen na čelo spomenutog odjeljenja, službenog naziva Centar za usklađenost poslovanja, a u njemu je 17 zaposlenih.

“Nagradu dobija samo onaj ko je svojom informacijom spriječio da dođe do veće poslovne štete za banku”, kaže Praprotnik koji tvrdi da slične sektore koji stimulišu “zviždače” imaju i firem na Zapadu i da je riječ o međunarodnoj praksi.

“Nagrade zviždačima nudi i američki FBI”, izjavio je Praprotnik u razgovoru za Slovenačku televiziju, dodavši da ne vidi problem u tome što je ovdje riječ o najvećoj slovenačkoj banci koja je u državnom vlasništvu.

“Državna preduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine od moguće štete”, naveo je Praprotnik.

Za sada nema podatka je li visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikov sektor, otkako je osnovan, policiji proslijedio 43 slučaja u kojima se sumnjalo na počinjenje kaznenih djela.

Nekadašnji predsjednik nadzornog odbora NLB-a France Arhar smatra da davanje nagrada za informacije o mogućim poslovnim nepravilnostima nema uporište u zakonu.

“Takva je praksa u bankarstvu nepoznata, a svako je po zakonu i inače dužan prijaviti nezakonite radnje i to bez novčane nagrade”, kaže jedan od najiskusnijih slovenačkih bankarskih stručnjaka.

Sindikat zaposlenih u NLB-u tvrdi da su o nagradama za “zvizdače” doznali tek iz medija, te da su službenici banke ogorčeni zbog takvog nepovjerenja uprave u zaposlene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *