Putin Kubi oprašta 31 milijardu dolara duga

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin je uoči današnje posjete Kubi potpisao sporazum kojim se otpisuje 90 odsto ogromnog duga Havane prema bivšem SSSR-u.

Na ovaj način Moskva će Havani otpisati više od 31 milijardu dolara, saopštio je Kremlj. Putin je stigao na Kubu u okviru šestodnevne posjete Latinskoj Americi.

Donji dom ruskog parlamenta ratifikovao je 4. jula sporazum Rusije i Kube kojim se predviđa otpis duga, a koji je potpisan 2013. tokom posjete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Havani.

Ukupan dug Havane prema Moskvi iznosi 35,2 milijardi dolara, što znači da će biti otpisano 31,7 milijardi dolara duga, a reprogramirao je vraćanje ostatka od oko 3,5 milijardi dolara na period od deset godina.

Putin će se na Kubi sastati sa sadašnjim i bivšim predsjednikom, Raulom i Fidelom Kastrom. Na susretu će biti riječi o trgovinskim odnosima dvije zemlje i biće potpisani ugovori iz sektora energetike.

Trebalo bi da budu sklopljeni i ugovori o izgradnji i proširenju aerodroma, kao i o kupovini civilnih aviona.

Moskva i Havana od 2005. godine obnavljaju odnose koji su prekinuti poslije raspada SSSR-a početkom 1990-tih. Rusija je deveti trgovinski partner Kube, dok su prva tri Venecuela, Kina i Španija.

Ogroman dug Havane prema bivšem Sovjetskom Savezu opterećivao je odnose Havane sa Rusijom i dugo sprečavao normalizaciju njenih ekonomskih odnosa sa Moskvom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *