Jen se stabilizovao prema dolaru

Dodajte komentar

Japanski jen u današnjem se trgovanju na međunarodnim tržištima stabilizovao prema dolaru, nakon skoka dan ranije, budući da je najveća portugalska banka s izlistanim akcijama donekle umirila ulagače u vezi finansijske stabilnosti.

Dolarom se tako trgovalo po 101,33 jena. Ostao je više-manje nepromijenjen i prema euru kojim se tako trgovalo po 1,3593 dolara.

Jen je prema euru bio na manjem dobitku, od 0,12 odsto, i dostigao je nivo od 137,72 jena za evro.

Portugalska banka Banco Espirito Santo kasno je sinoć objavila da ih gubici po zajmovima koje je plasirala posrnulom carstvu porodici-osnivača neće dovesti u situaciju da im manjka kapitala.

To je donekle ublažilo zabrinutost tržišnih učesnika. Jen je u četvrtak bio dostigao najviši nivo u pet mjeseci prema evru i najviši u gotovo dva mjeseca prema dolaru jer su se ulagači pribojavali širenja problema koji su pogodili portugalsku banku. U takvom neizvjesnom ozračju tražili su sigurno utočište za kapital, poput japanskog jena.

„To je izazvalo zabrinutost u vezi rasta evropskih ekonomija i tamošnjeg bankarskog sektora“, podsjetio je Mark McCormick, makroekonomski strateg u banci Credit Agricole.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *