London Škotima nudi kontrolu nad porezima na zarade

Dodajte komentar

Konzervativna partija britanskog premijera Davida Camerona obećala Škotima punu kontrolu nad određivanjem poreza na zarade, ukoliko na referendumu u septembru glasaju protiv nezavisnosti i za ostanak u sastavu Velike Britanije.

Konzervativci su poslednja od tri vodeće britanske partije koje nastoje da putem obećanja različitih dodatnih ovlašćenja odgovore Škote od glasanja za nezavisnost i od raskidanja 307 godina duge zajednice, prenio je Reuters.

Prethodno je lider škotskih Konzervativaca Ruth Davidson, poručila da aktuelni škotski parlament ima ograničena ovlašćenja nad porezom, zbog čega je predložila da na škotski parlament bude prebačeno određivanje visine poreza na lična primanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ona je, takođe, podržala formiranje nezavisne fiskalne komisije, koja bi bila zadužena za izradu zvaničnih makroekonomskih i fiskalnih prognoza u Škotskoj.

Škotski parlament je moćna institucija, ali snosi malu odgovornost za desetine milijardi funti poreskih obveznika koje potroši svake godine.

Posle 15 godina prebacivanja ovlašćenja, konačno je vrijeme da jedan zreo parlament bude odgovoran za novac koji troši, navodi se u saopštenju Rut Davidson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *