Imaćemo struju i za izvoz?

Dodajte komentar

Izgradnjom mini hidroelektrana Crna Gora ispunjava svoje evropske obaveze i dobija višak električne energije koju može usmjeriti na izvoz, što će posebno dobiti na značaju nakon izgradnje podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, kazao je ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić na svečanom uručivanju ugovora o koncesiji za izgradnju deset mHE na šest vodotoka.

Ministar Kavarić je ugovore o koncesiji danas svečano uručio predstavnicima pet konzorcijuma.

Ispred konzorcijuma “Hydro Bistrica“ ugovor za izgradnju jedne mHE na vodotoku Bistrica primio je Tomo Nikolić, izvršni direktor “Synergy” doo, Podgorica, a ispred konzorcijuma “Plava Hydro Power“ ugovor za izgradnju dvije mHE na vodotoku Đurička rijeka sa pritokama primila je Sofie Kika, izvršni direktor “Triangle General Contractros, INC”, Peć.

“Ispred konzorcijuma “Interenergo“ ugovor za izgradnju dvije mHE na vodotoku Vrbnica primio je Anton Papež, direktor “Interenergo“ doo, Ljubljana, ispred kompanije “Hidroenergija Montenegro“ iz Berana ugovor za izgradnju jedne mHE na vodotoku Kaludarska rijeka primio je direktor kompanije Ranko Radović i ispred konzorcijuma “Kutska i Mojanska“ ugovore o izgradnji četiri mHE na vodotocima Kutska i Mojanska rijeka primio je Slobodan Popović, generalni direktor “Popović Elektro Sistem” doo, Podgorica“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje malih hidroelektrana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Tenderska pravila su inovirana i pojednostavljena. Po prvi put na tenderu su ponuđena dva ključna dodatka: unaprijed su definisani tehnička rješenja za priključak na mrežu i ostvarene su pretpostavke za prostorno-plansku dokumentaciju neophodnu za izgradnju mHE. Takođe, kriterijumi su pojednostavljeni, koncesiona naknada je fiksirana na 6.5 odsto prihoda za sve objekte i unaprijed je ponuđen tipski Ugovor o koncesiji uz tender, što sve stvara povoljan okvir za prijavljivanje i doprinosi sigurnosti investitora jer unaprijed znaju sva relevantna pravila“, istakao je Kavarić.

On je dodao da su obnovljivi izvori energije ekološki najprihvatljiviji, najjeftiniji i, što je jako važno, smanjuju potrebu Crne Gore za uvozom električne energije. Takođe, imajući u vidu da se većina predviđenih mHE nalazi u slabo razvijenim oblastima, pomenuti projekti daju značajan doprinos u ekonomskom razvoju kroz izgradnju putne i elektro-energetske infrastrukture.

Potpisanim Ugovorima predviđena je izgradnja deset mHE, ukupne instalisane snage 23,324 MW i predviđene godišnje proizvodnje 86,289 GWh. Na osnovu prihvaćenih idejnih rješenja, ukupna vrijednost investicija iznosi 46.632.972,00 eura.

Ugovori o koncesiji potpisani su u aprilu i maju na osnovu tendera koji je Ministarstvo ekonomije raspisalo 12. jula 2013. godine i na osnovu tendera koji je pokrenut na samoinicijativu ponuđača 22. novembra 2013. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *