Gazprom prvi put u više od 20 godina završio u minusu, izgubio 6.9 milijardi dolara

Ruski energetski div Gazprom saopštio  je da je u 2023. poslovao s neto gubitkom od 629 milijardi rubalja (6.9 milijardi dolara), zaključivši godinu u minusu prvi put u više od 20 godina, uz otprilike prepolovljenu prodaju gasa u Evropu, prema Reutersovoj računici.

Već u 2022. Gazpromova neto dobit je potonula, prema Međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS), za 41.4 odsto, na 1.226 biliona rubalja (15.77 milijardi dolara).

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) otprilike je prepolovljena, na 1.76 biliona rubalja, nakon stagnacije u 2022. godini.

Gazpromov ukupni prihod potonuo je u 2023. godini za 27.4 odsto, na 8.5 biliona rubalja. Prihod od prodaje gasa bio je “dvostruko manji nego u 2022. i iznosio je 3.1 bilion rubalja”, prema izvještaju novinske agencije Tass.

Prihod od prodaja nafte, plinskog kondenzata i “proizvoda od obrađenog gasa” porastao je za 4.3 odsto, na 4.1 bilion rubalja.

Prepolovljen izvoz gasa

Kompanija ne objavljuje podatke o izvozu od početka 2023. godine. Početkom godine Reuters je na osnovu podataka evropske grupe za transport plina Entsog i dnevnih Gazpromovih izvještaja o tranzitu plina preko Ukrajine izračunao da je izvoz gasa  u Evropu u 2023. otprilike prepolovljen, na 28.3 milijarde kubika. U 2022. Rusija je Evropi različitim rutama isporučila oko 63.8 milijardi kubika plina, prema Gazpromovim podacima i Reutersovim računicama. Ukupni obim izvoza gasa te je godine gotovo prepolovljen, na 101 milijardu kubika.

Ruski izvoz gasa u Evropu, nekada primarno izvozno tržište, pao je zbog političkih posljedica sukoba u Ukrajini, a Gazprom je danas najvidljivija žrtva zapadnih sankcija, napominje Reuters.

Gazprom trenutno dostavlja gas Evropi gasovodom koji samo na jednoj tački prelazi granicu s Ukrajinom. Drugu tranzitnu tačku Ukrajina je blokirala zbog, kako su naveli, preusmjeravanja gasa na područje pod ruskom kontrolom.

Gasovodi Sjeverni tok 1 i 2 teško su  oštećeni u eksploziji u junu 2022. godine čiji uzrok još nije razjašnjen. Evropske vlade posumnjale su u sabotažu iza koje stoji “državni akter”.

Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su istragu i februaru Stockholm i Kopenhagen objavili su da je istraga zaključena i proslijedili zaključke Njemačkoj. Njemačka odbija objaviti rezultate istrage, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Traže 400 miliona eura zbog eksplozije gasovoda

Vlasnik je oštećenih cjevovoda konzorcij Nord Stream sa sjedištem u Švicarskoj, koji uz Gazprom, s vlasničkim udjelom od 51 posto, obuhvata i njemačke energetske firme Wintershall Dea i E.ON, francuski Engie i holandski Gasunie.

Konzorcij traži od svojih osiguravatelja više od 400 miliona eura zbog eksplozija koje su teško oštetile gasovode i onemogućile isporuke ruskog plina u Njemačku, pokazuju sudski podnesci.

U tužbi podnesenoj u februaru Visokom sudu u Londonu Nord Stream AG imenovao je kao optužene Lloyd's Insurance Company i Arch Insurance, koji su servisirali projekt u podmorju. Lloyd's su tužili u svoje ime, ali i kao predstavnici drugih potpisnika polise koje su izdali osiguravatelji, uključujući Munich Re.

Izvor: Index.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak