Podcast: Privrednik Nazif Cungu

Planska dokumentacija i siva ekonomija ključne su biznis barijere, smatra crnogorski privrednik Nazif Cungu.

On je, gostujući u podcastu „Bankar“, kazao da je nedostatak dobre planske dokumentacije kočio razvoj zemlje. Mišljenja je da je siva ekonomija najviše zastupljena u sektorima turizma i trgovine.

„Zbog sive ekonomije gubi dosta država ali i privreda. Kontrole od strane poreske inspekcije treba da budu drugačije jer sivu ekonomiju treba suzbiti. Tu ima dosta novca i za državni budžet ali je u ovom trenutku teško reći koliko Crna Gora godišnje izgubi“, rekao je Cungu.

Privredu, kaže Cungu, treba osoboditi određenih nameta. No, zabrinjava ga to što je država danas najveća konkurencija privredi.

„Ja imam problem da nađem pravnika ili ekonomistu. Svi čekaju da idu u državnu upravu to je neshvatljivo“, kazao je Cungu.

On je kazao da sektor turizma u Crnoj Gori treba drugačije da izgleda. Pamti, kaže Cungu, ljepše dane turizma koje je Ulcinj imao.

„Ovo je isključivo masovni turizma i nema tu uopšte elitnog turizma. Neki djelovi u Crnoj Gori nešto pokušavaju ali za prelazak sa masovnog na elitni turizam treba strateški plan“, kazao je Cungu.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak