Grčki turizam imao rekordnu 2023. uprkos požarima

Prošle godine, uprkos velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 odsto na rekordnih 20,6 milijardi eura u poređenju s prethodnim godinom. Broj turista porastao je za petinu, na 36 miliona, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Grčku je prošle godine pogodio dugi toplotni talas, što je rezultiralo i velikim šumskim požarima. Vrućina i vatra odnijeli su 20 života, a požar je uništio 175.000 hektara zemlje.

U julu, kada je toplotni val dosegao vrhunac, oko 20.000 ljudi moralo je biti evakuisano sa Rodosa zbog požara. Grčke su vlasti prije nekoliko sedmica najavile da će evakuisanim turistima kao naknadu izdati vaučere za nedjeljni smještaj u hotelima u vrijednosti do 500 eura uz ograničeno vrijeme korišćenja.

Turizam je vrlo važan sektor za Grčku, jer doprinosi oko petine bruto domaćeg proizvoda. U isto vrijeme, zemlja se bori s nezadovoljstvom turista zbog prenatrpanostib pojedinih lokacija i visoke cijene.

Kao odgovor, vlasti su, između ostalog, uvele ograničenje broja posjetilaca Akropolja u Atini, koji se smatra jednim od najposjećenijih mjesta u zemlji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak