Amerika od Hrvata pravi energetsku silu

Dodajte komentar

Umjesto slijepog crijeva, Hrvatska prvi put od samostalnosti postaje energetski koridor, za šta ima idealan gepolitički položaj. Da se to dogodi, pobrinuće se hrvatski saveznici u Vašingtonu i Briselu.

Tako zaključuju u hrvatskoj Vladi nakon posebno uspješnog, ali u medijima slabo propraćenog Brown foruma, ekonomskog skupa koji četvrtu godinu zaredom organizuje američka ambasada u Zagrebu u saradnji s hrvatskim državnim institucijama.

Prvi put je Brown forum bio posvećen temi koja nije bila samo ekonomski zanimljiva ili čak i protokolarna, nego je od goruće važnosti za cijelu regiju: “Budućnost energetike jugoistočne Evrope”.

Vladu su na forumu predstavljali ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i ministar ekonomije Ivan Vrdoljak. Obraćajući se učesnicima skupa, američki veleposlanik Kenet Merten nazvao je hrvatske visoke zvaničnike američkim prijateljima. U diplomatskim se krugovima tumači da je to bilo mnogo više od puke ljubaznosti – ključna je bila poruka upućena predstavnicima Exxon Mobila, Conoco Philipsa i Marathon Petroleuma, najvećih američkih naftnih kompanija koji su prisustvovali skupu, hrvatska Vlada je vjerodostojna i ovo su ljudi s kojima se može poslovati.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prijatelj Hrvatske

Upravo su Vesna Pusić i Vrdoljak obavili najveći dio lobiranja prema Amerikancima, koje se odvijalo i prije nego li je kriza u Ukrajini zaprijetila da veliki dio Evrope ostavi bez potrebnih količina gasa iduće zime.

Ključni su bili Vrdoljakovi susreti s Amosom J. Hochsteinom, diplomatom iz američkog ministarstva spoljnih poslova koji služi na poziciji zamjenika pomoćnika ministra za energetsku diplomatiju. Hochstein je iskusan političar i lobista. Prije dolaska u State Department je 15 godina savjetovao demokratske političare u Vašingtonu, radio za nekoliko zastupnika u Kongresu, a deo karijere proveo je kao izvršni potpredsjednik kompanije Cassidy & Associates, najjače lobističke kompanije u SAD-u.

Zahvaljujući velikom interesu Amerikanaca, famozni data room, soba Agencije za ugljovodonike s podacima preliminarnog istraživanja podmorja za ulazak u koju naftne kompanije plaćaju 5.000 eura, otvorena sredinom marta, s današnjim je datumom popunjena do 10. maja.

Drugi veliki energetski projekat od koga zavisi budućnost Hrvatske je izgradnja LNG terminala na ostrvu Krku i povezivanje sa srednjom Evropom dodavanjem stanica i cijevi na postojeći gasovod koje će omogućiti takozvani reverse flow, odnosno to da Hrvatska izvozi gas u smjeru iz koga ga sada samo uvozi.

Za samo pet ili deset godina, energetska slika Hrvatske mogla bi izgledati otprilike ovako: dok naftna polja u južnom Jadranu eksploatiše strani koncesionar, najvjerovatnije američki, veliki tankeri iskrcavaju ukapljeni plin u Krku, na LNG terminalu čiju je izgradnju u 70-postotnom iznosu finansirala Evropska unija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *